10. april 2024 13:53

Milorad Dodik: Ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, Republika Srpska će braniti svoj status

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, Republika Srpska će braniti svoj status

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

PARIZ, BANJALUKA  - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Parizu sa francuskim senatorima, nakon čega će razgovarati i sa savetnikom francuskog predsednika Emanuelom Bonom.

Dodik je francuske senatore informisao da Nemac Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

"Mi ćemo to učiniti. Ono što je važno, mi smo danas razgovarali sa ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su želeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima. Mi smo izneli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane sa intervencionizmom i da se stranci povuku", rekao je Dodik za RTRS nakon sastanka sa senatorima.

On je istakao da je senatore informisao o stanju u Srpskoj i BiH, ali i na Balkanu, dodajući da je uveren da će posetom Senatu ostvariti željeni efekat.

"Moja osnovna stvar je bila - budite objektivni, mi nismo došli ovde da tražimo navijanje po bilo kom osnovu", naveo je Dodik.

On je rekao da je izneo poznate stavove Republike Srpske, a to je da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namerava da kroz zakon o imovini još više usloži situaciju.

"Rekli smo da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci", naveo je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska, ukoliko se to ne desi, doneti svoje zakone i nastaviće dalje u skladi sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH koji predviđa da CIK samo sprovodi izbore za članove Predsedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH.

Dodik je naglasio da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH.

"Mi znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja vezano za Šmitovu nameru da donese poslednje odluke, bila protiv i mi to cenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove", naveo je Dodik.