26. april 2024 09:19

Stoilković: Bitno je ne nasedati na provokacije, Rezolucija o Srebrenici je nametanje etikete kolektivne odgovornosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoilković: Bitno je ne nasedati na provokacije, Rezolucija o Srebrenici je nametanje etikete kolektivne odgovornosti

Foto: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

BANJALUKA - Rezolucija o Srebrenici je jedno obično nametanje, jer srpskom narodu želi da se stavi etiketa kolektivne odgovornosti, kaže lider Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković.

"Kada krenete da omalovažavate Srbe onda počnete da izmišljate svašta. Tako je i o pomenutoj rezoluciji. Simptomatično je kad vas optuže za genocid, a vi im uzvratite, onda ste vi optuženi za govor mržnje, a oni su heroji demokratije", naveo je Stoilković u izjavi za RTRS.

Inače, protiv Stoilkovića su podnete krivične prijave nakon što se usprotivio odluci Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije da kosponzoriše rezoluciju o Srebrenici.

On ističe da je bitno ne nasedati na provokacije i povlačiti ishitrene poteze.

"Smatram da će rukovodstvo Republike Srpske i Srbije odgovoriti najbolje što može i zaštiti svoj narod", kazao je Stoilković.

Navodi da je dobro što je sinoć odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici o kojoj je Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da se glasa 2. maja.

"Ipak, sama ta odluka o rezoluciji nema ravno obavezujuće dejstvo i biće samo podloga za novi razdor ili svađu u regionu. Valja biti strpljiv i čekati svoju šansu", naveo je Stoilković.