12. maj 2024 14:44

Andrija Mandić: Donja Gradina je važna zbog kulture sećanja, moramo da je negujemo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andrija Mandić: Donja Gradina je važna zbog kulture sećanja, moramo da je negujemo

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

DONJA GRADINA - Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je danas da je važno da se kultura sećanje Donje Gradine čuva i neguje za srpski narod i da se ovde desio genocid koji može da se poredi sa Aušvicom.

On je rekao da je došao u Donju Gradinu, da se u ime Crne Gore, u ime njenih građana u ime svih naroda i svakog čoveka pokloni žrtvama ovog strašnog genocida na dan Svetog Vasilija.

Mandić je rekao da je ovo mesto uticalo na oblikovanje čitavog načina razmišljanja, gde se desio genocid koji može da se poredi sa Aušvicom.

"Bilo je jedno od mesta koje je između ostalog uticalo na oblikovanje čitavog načina razmišljanja. Dugo vremena skrivano od javnosti, ali evo već nekoliko godina postalo je mesto gde se okupljamo svi mi koji mislimo da je to važno da se kao kultura sećanja čuva i neguje za srpski narod, a naravno i za sve one koji žele da budu zajedno sa nama, koji su bili zajedno s nama kada smo stradali, i Jevreji i Romi i antifašisti", rekao je Mandić.

Podsetio je da je danas velika litija u Nikšiću koja će se baviti i pitanjem Jasenovca.

On je istakao da je došao kako bi preneo poruku kao predsednik jedne srpske nacionalne organizacije, političke nacionalne organizacije, kao Srbin iz Crne Gore - da ne brinu i ne sumnjaju Srbi i drugi naordi u sunarodnike iz Crne Gore.

"Razbili su nam zajedničku državu sa Srbijom. Proterali su nam bili srpski jezik. Diskriminaciju i nasilnu asimilaciju vršili nad našim narodom i u konačnom, kada su udarili na našu crkvu i na naše svetinje, tada se sve promenilo...", rekao je Mandić i dodao da oni ovih dana vrše pritisak na premijera Spajića i na vladu Crne Gore da odustanu od najavljene odluke da u Ujedinjenim nacijama u Generalnoj skupštini podrže rezoluciju koja je uperena protiv srpskog naroda, koja je uperena protiv Republike Srpske i Srbije.

"I nastavićemo to da radimo", poručio je Mandić.