14. maj 2024 16:07

Dodik: Ekonomska situacija u BiH je bolja od političke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Ekonomska situacija u BiH je bolja od političke

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

JAHORINA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ekonomija odavno nije zavisila od globalne politike kao danas i istakao da određene zemlje, prateći politike koje kreira Zapad, uvođenjem sankcija Rusiji, ostaju bez jeftinih energenata.

Dodik je na centralnom intervjuu "Jahorina ekonomskog foruma" naveo da su energenti bazični za rast ekonomije što se najbolje pokazuje na primeru Nemačke, koja je imala jeftine ruske energente, a bile su potrebne samo dve do tri godine bez njih da Nemačka ekonomija padne.

"A onda i naši proizvođači koji izvoze u Nemačku imaju problem", ukazao je Dodik.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Dodik je naveo da je BiH u situaciji političke zarobljenosti zbog toga što jedan njen deo ne želi da se priključi ovoj inicijativi, jer razmišlja da je to projekat kojim dominira jedna nacionalna grupa.

"Ali, nije tako, jer postoji nekoliko nacija koje su zastupljene u tom projektu", naglasio je Dodik.

On je rekao da je ekonomska situacija u BiH bolja od političke, koja je, kako je naveo, teško objašnjiva i ljudima koji žive u BiH.

"Ekonomija je ta koja pokazuje rast i ove godine imamo rast prihoda, BDP-a, a ekonomija Republike Srpske je na niskom stepenu zaduženosti", naglasio je Dodik i dodao da je stopa zaduženosti Srpske 31 odsto, prenela je Srna.

Dodik je rekao i da je prošlost regiona teška, te da opterećuje mnoge procese, ali da region mora da shvati da se mora učiniti što više pogodnosti za ekonomiju, jer ako nema ekonomije, ne može se razvijati ni život.