15. maj 2024 13:14

Staša Košarac: Za BiH i pokretače rezolucije bi bilo najbolje da je povuku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Staša Košarac: Za BiH i pokretače rezolucije bi bilo najbolje da je povuku

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BANJALUKA - Za BiH i pokretače rezolucije o Srebrenici bi bilo najbolje da ona bude povučena jer je potpuno netačna i nepotrebna, poručio je danas zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac.

"To bi bilo najbolje za BiH. To bi bilo najbolje i za dobre odnose Bošnjaka, Srba i svih ostalih", rekao je Košarac novinarima na Jahorini.

Naglasio je da je pitanje rezolucije o Srebrenici proizvod patološke mržnje prema srpskom narodu i patološke potrebe bošnjačke političke strukture da zajedno sa međunarodnim sponzorima kreiraju politike usmerene protiv Srbije i Republike Srpske.

Ukazao je da bi povlačenje rezolucije bilo najbolje za odnose u regionu jer predstavlja klasičan čin podvale jedne strukture bošnjačke elite u Sarajevu koja je iza leđa i neustavno kreirala rezoluciju i dostavila je na adresu UN.

"Pritom o njoj nije bilo priče niti u BiH, odnosno Predsedništvu BiH, što govori o patološkoj potrebi Bošnjaka da u pravilu rade protiv interesa srpskog naroda, patološku potrebu da stvaraju probleme u regionu i pored poruka Srbije i Republike Srpske o potrebi dobih odnosa", rekao je Košarac.

Prema njegovim rečima, uprkos vrlo jasnim politikama mira i stabilnosti, te regionalne saradnje koju promovišu predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik postoji jedna vrsta političkog poriva i patologije koja će, nažalost, samo zakomplikovati odnose.

"Treba napomenuti da su predsednici Vučić i Dodik učinili dodatne napore da se rezolucija ne usvoji (u Generalnoj skupštini UN). To je posao koji je vrlo težak i vidljivo je da mnoge zemlje članice UN uviđaju da je reč o podvali i da ne odgovara činjeničnom stanju", naveo je Košarac, prenela je Srna.

Dodao je da odlaganje stavljanja predloga rezolucije na dnevni red Generalne skupštine UN pokazuje da politika Vučića i Dodika potpuno korespondira sa međunarodnim pravom i standardima, te da njihova agilnost na istinitom informisanju svetske javnosti daje rezultate.

"Politika podvala i falsifikata koja karakteriše određenu ulogu bošnjačke političke elite je pročitana", kazao je Košarac.