19. maj 2024 14:33

Varhelji i Konaković objavili zajedničko saopštenje o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Varhelji i Konaković objavili zajedničko saopštenje o Srebrenici

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BRISEL - Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji i ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković objavili su danas, posle telefonskog razgovora, zajedničko saopštenje o nedavnom nacrtu rezolucije o Srebrenici, u kojem se navodi da su ranije izjave Varheljija u znaku punog poštovanja prema žrtvama, ali i da evropski komesar smatra da je svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti celog naroda neprihvatljivo.

''Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varheljija su u znaku punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine'', navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom na Varheljijevom X nalogu.

Dodaje se i da je ''činjenice o genocidu u Srebrenici'' pravno utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.

"Komesarova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti celog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama. Počinjeni zločini se nikada ne smeju zaboraviti, kako se više nikada nad bilo kim ne bi ponovili. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, istorijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca", piše, pored ostalog, u zajedničkom saopštenju.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je Konaković ranije uputio otvoreno pismo Varheljiju u kojem ga je optužio da se priklonio Srbiji, protiv rezolucije o Srebrenici, a nakon današnjeg telefonskog razgovora u kojem su, kako je naveo Varhelji, razjasnili nesuglasice i složili se da nastave da rade na evropskom putu BIH.

Varhelji je tokom nedavne posete Srbiji, govoreći o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, rekao da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda.

"Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije nikad bio deo naših vrednosti, niti će biti", rekao je Varhelji 13. maja na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Stigmatizacija srpskog naroda nije održiv izbor. To ne doprinosi prevazilaženju svih strahota ratova na Balkanu. Osudili smo zločine protiv čovečnosti, ti ljudi moraju da snose odgovornost za svoje zločine. Postoje presude koje treba da se sprovedu, već smo videli gde pojam kolektivne krivice vodi. Moramo da se setimo žrtava u Srebrenici, ali ne treba da širimo kolektivnu krivicu na jedan narod", istakao je Varhelji.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio je ranije da Mađarska neće glasati za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.