5. jun 2024 11:33

Radojka Filipović: Rezolucija o Srebrenci obesmislila je postojanje BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radojka Filipović: Rezolucija o Srebrenci obesmislila je postojanje BiH

Foto: TANJUG/STR

BANJALUKA - Manjinsko izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN je pirova pobeda koja je ubila nadu u mir, suživot, bolje sutra u BiH i obesmislila njeno postojanje, rekla je predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović.

Ona smatra da način na koji je tekst rezolucije pripreman i podnesen govori sve o nameri onih koji su u tome učestvovali i potvrđuje da ne žele dobro srpskom narodu u celini, sa obe strane Drine.

"Ovo je vraćanje u prošlost i devedesete godine prošlog veka koje ni Srbima ni muslimanima nisu ništa dobro donele",navela je Filipovićeva, prenela je Srna.

Prema njenim rečima, sve što se radi na skriven način i na silu donosi nesagledive posledice za sve narode u BiH.

"Za novu krizu, destabilizaciju, nepoverenje i izazivanje netrpeljivosti odgovorni su Bošnjaci i njihovi strani mentori koji bi da sakriju činjenicu da se genocid nad Srbima na ovim prostorima dešavao, ne samo u Drugom svetskom ratu, nego i u građanskom ratu u BiH, ali svet o tome ćuti", ukazala je Filipovićeva.

Ona je ocenila da svet ćuti jer bi, u suprotnom, morao da prizna da je umnogome doprineo svemu što se događalo u BiH.

Filipovićeva je napomenula da porodice poginulih i nestalih svedoče da se Srebrenica desila kao posledica svih masovnih i pojedinačnih zločina koje su pripadnici 28. divizije takozvane Armije BiH pod komandom Nasera Orića počinile nad Srbima oko Srebrenice i onima koji su ostali lojalni muslimanskoj vlasti u tom mestu.

"To muslimani treba da shvate i da preuzmu odgovornost za dešavanja u Srebrenici 1995. godine, kao i međunarodna zajednica koja nije ispunila svoju misiju. Oni zajedno i dalje ugrožavaju mir i poverenje koji se pokušavaju izgraditi u BiH", rekla je Filipovićeva.

Ona je ocenila da je donošenje rezolucije o Srebrenici nastavak razdora u BiH i potvrda da od zajedničkog života i njenog opstanka u današnjoj formi nema ništa.