17. jun 2024 09:56

Bivši predsednik Igor Dodon: Podrška Moldavije rezoluciji o Srebrenici je pogrešna i sramotna odluka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bivši predsednik Igor Dodon: Podrška Moldavije rezoluciji o Srebrenici je pogrešna i sramotna odluka

Foto: Shutterstock.com/ogichobanov, ilustracija

BEOGRAD - Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon izjavio je da je siguran da je većina građana Moldavije protiv odluke vlasti te zemlje da u Generalnoj skupštini UN podrži i glasa za rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici.

"Ovo je pogrešna i sramotna odluka, koju najoštrije osuđujem", rekao je on za današnju Politiku.

Dodon je naglasio da je za Moldaviju veoma važno prijateljstvo sa Srbijom.

"Lično poznajem vašeg predsednika Aleksandra Vučića, on je jedan hrabar lider i patriota svoje zemlje. Neću preterati ako kažem da ga smatram i svojim prijateljem i da mi je uvek bilo zadovoljstvo da se sa njim lično sretnem", rekao je Dodon.

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o kandidaturi na predsedničkim izborima u Moldaviji u oktobru, on je naveo da će tražiti mogućnost da se ujedini sva opozicija i da se izađe sa zajedničkim kandidatom.

"Ukoliko se to ne desi, postoji mogućnost da me moja Partija socijalista, glavna opoziciona i druga po broju mandata u parlamentu, predloži kao predsedničkog kandidata", rekao je on.

Prema rečima Dodona, između 60 i 70 odsto stanovništva Moldavije je protiv ulaska zemlje u NATO.

"Naš ustav je decidno propisao apsolutnu vojnu neutralnost", istakao je Dodon, ocenjujući da opstanak Moldavije kao države zavisi upravo od neutralnog statusa.