20. jun 2024 09:07

U Skoplju nastavljeno zasedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Skoplju nastavljeno zasedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Foto: Shutterstock.com/zefart, ilustracija

SKOPLJE - Jedanaesto plenarno zasedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSuJIE) nastavljeno je danas u Skoplju, a srpsku delegaciju predvodi potpredsednica Narodne Skupštine Srbije Snežana Paunović.

Tokom današnjeg dana biće održana plenarna sednica, a planirano je da predstavnici 13 parlamenata jugoistočne Evrope, raspravljaju na temu "Jačanje regionalne saradnje kroz unapređenje ekonomskog razvoja - Strategija za Jugoistočnu Evropu 2030".

Takođe, parlamentarci će se danas izjašnjavati o Završnoj deklaraciji, na čiji je tekst Nacrta Priština uložila devet amandmana, koji nisu nisu usvojeni jer su protiv njih glasale delegacije Atine, Ljubljane, Bukurešta i Beograda.

Paunović je juče za Tanjug izjavila da su amandmani apsolutno tendenciozno podneti u cilju provokacije Beograda i naglasila da se delegacija Beograda protivi amandmanima koji pozivaju na ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, jer je ono kao deo teritorije Srbije već u toj organizaciji.

Ona je istakla da su amandmani imali za cilj da nametnu tzv. Kosovo kao temu kroz direktno pozivanje na potencijalno članstvo Prištine u Savet Evrope i događaje u Banjskoj.

"Interesantno je da oni pokušavaju da predstave Banjsku kao teroristički napad, a da nisu imali odgovor na moje pitanje kako se naziva pucanje kosovskog policajca na srpsku decu na Božić", istakla je Paunović.

Juče su održani sastanci četiri odbora u okviru PS PSuJIE - odbor za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, odbor za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, odbor za pravdu, unutrašnje poslove i bezbednosnu saradnju kao i Stalni odbor PS PSJIE

Član stalne delegacije narodni poslanik Goran Milić rekao je za Tanjug da je tokom sastanka doneta odluka o izboru Ankare kao predsedavajuće za narednu godinu.

"Takođe, na sastancima smo razgovarali o bitnim temama, kao što su regionalni razvoj zemalja jugoistočne Evrope. To je veoma bitno zbog buduće saradnje i zbog prevazilaženja razlika i poteškoća u dijalogu koje imamo između samih učesnica, ali i zbog unapređenja ekonomskog razvoja i infrastrukture u regionu JIE", rekao je Milić.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Severna Makedoniji predsedava PSuJIE do 30. juna, nakon čega će predsedavanje preuzeti Albanija.

Parlamentarna skupština PSuJIE uspostavljena je 10. maja 2014. godine i predstavlja institucionalizaciju dugogodišnje parlamentarne saradnje zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.