23. jun 2024 09:27

Dodik: Operacija Koridor 92 od istorijskog značaja za Republiku Srpsku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Operacija Koridor 92 od istorijskog značaja za Republiku Srpsku

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/BRANISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je operacija Vojske Republike Srpske "Koridor 92" od istorijskog značaja za RS zahvaljujući kojoj je razbijena potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine, koja je trajala 42 dana, "čime je obezbeđena celovitost Srpske i uspostavljena veza sa Srbijom".

"Glavni nosioci proboja 'Koridora života' bili su Prvi krajiški korpus Vojske RS pod komandom generala Momira Talića i pripadnici srpske vojske sa područja Semberije. I danas zvoni svaka reč naredbe generala Talića koje su označile početak operacije 'Koridor 92': 'Do Vidovdana mora biti slobodan koridor, makar to bila kozja staza, jer nam deca umiru'. I jesu, umirala su naša deca, naše tek rođene bebe zbog nedostatka kiseonika i zato se ova vojna operacija smatra jednom od najvećih i najhumanijih podviga srpske vojske", rekao je Dodik za Srnu povodom obeležavanja 32 godine od proboja koridora.

On je ukazao da je uspeh ove akcije doslovno značio život, s obzirom na to da je zapadni deo Srpske bio potpuno odsečen, bez lekova, hrane, i najvažnijeg, kiseonika, usled čijeg nedostatka je preminulo 12 beba u banjalučkom porodilištu.

Predsednik Srpske rekao je da je svaka pobeda srpske vojske kroz istoriju podrazumevala i veliku žrtvu, pa je tako i u proboju Koridora kroz Posavinu srpski narod podneo ogromnu žrtvu - živote je dalo 855 boraca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske i 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine, a značajan broj njih je ranjen.

"Velika je to žrtva, kao što je velika i njihova uloga u očuvanju teritorijalne celovitosti Srpske. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odlučnosti sprečena je humanitarna katastrofa i podeljenost Srpske, a na kraju, i ono najvažnije, sprečen je još jedan genocid nad srpskim narodom u 20. veku. Da nije bilo odlučnosti, organizovanosti i patriotskog duha srpskih boraca, danas sigurno ne bi bilo ni nas na ovim prostorima", ukazao je Dodik.

I upravo zbog njih, koji su svoje živote i delove tela ugradili u temelje Republike Srpske, naglasio je Dodik, "ne smemo dozvoliti da izgubimo Srpsku za pregovaračkim stolom, niti da pokleknemo pred ucenama, pritiscima i sankcijama".

Dodik dalje kaže da, kao što se srpski borci juna 1992. godine nisu dvoumili da li će ići u proboj koridora koji je značio život, "tako ni mi danas, sutra, za 10 i 100 godina nemamo pravo da se dvoumimo, jer izbora nemamo - ili ćemo čuvati Srpsku ili će se ostvariti prijetnje raznih Heleza, Marfija i sličnih njima koji na razne načine pokušavaju da nas 'prevaspitaju'" da postanemo njihovi poslušnici i saučesnici u stvaranju unitarne muslimanske BiH.

"Moramo biti odgovorni prema našim žrtvama, ali i prema našim potomcima i sačuvati Republiku Srpsku od onih koji nam prete 'Olujama', koji nam 'savetuju' da nam je bolje da sami odemo da ne prođemo kao Srbi u Hrvatskoj. Mi nećemo nigde ići, jer je Republika Srpska naša otadžbina i naš dom. Samo tu smo svoji na svome. Nemamo pravo da dozvolimo sebi taj luksuz da izdamo, izneverimo, prodamo i jednu srpsku žrtvu, a na to nas obavezuju ne samo Duga Njiva, već cela Krajina, Romanija, Hercegovina, Semberija, jer je svaki pedalj naše Republike Srpske natopljen krvlju srpskih junaka i nevinih žrtava", poručio je predsednik Republike Srpske.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim delovima Srpske i Srbijom.

Srna podseća da je ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Srpske i Republike Srpske Krajine.