27. jun 2024 12:22

Mandić zvanično zatražio dopunu dnevnog reda sutrašnje sednice Skupštine CG

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mandić zvanično zatražio dopunu dnevnog reda sutrašnje sednice Skupštine CG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PODGORICA - Predsednik Skupštine Andrija Mandić predložio je da se na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta nađe i Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Predlog za dopunu dnevnog reda sutrašnje sednice, objavljen je na sajtu Skupštine.

Prema Predlogu rezolucije, svesna istorijske važnosti Jasenovca kao mesta gde su živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine.

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine, a pokrenut je „polazeći od najviših vrednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava”.

"Uvereni da su znanje i svest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog sveta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjerskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava”, rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi”, navodi se u Predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Jedinstveni u osudi svih zločina na tlu Crne Gore i bivše Jugoslavije, u izražavanju pijeteta prema svim žrtvama tih zločina, kao i u saosećanju s patnjama njihovih porodica, u Predlogu se potvrđuje "principijelan stav, zasnovan na domaćem i međunarodnom pravu, da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački”.

Navodi se da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma.

Dodaje se i da će Skupština Crne Gore, ako rezolucija bude usvojena, svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije 22. aprila u Jasenovcu.