27. jun 2024 12:38

Dodik očekuje ubrzanje evrointegracija; Penc za ulazak zemalja regiona u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik očekuje ubrzanje evrointegracija; Penc za ulazak zemalja regiona u EU

Foto: TANJUG/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Republika Srpske očekuje da će u narednim mesecima doći do ubrzanja evrointegracija, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa ministrom savezne države Hesen za evropske poslove i savezne poslove Nemačke Manfredom Pencom, koji je ubeđen da sve zemlje regiona treba da budu deo EU.

Dodik je rekao da je veoma zadovoljan činjenicom da je ministar Penc u poseti Srpskoj i istakao da su u razgovoru razmenili mišljenja o situaciji u BiH i EU.

Naveo je da jako važno to što je na sastaku sa Pencom istakao opredeljenje Srpske da se kreće prema evrointegracijama.

"Da želimo da iskoristimo ovaj trenutak koji je vezan za pregovarački status", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Veruje, naglasio je, da će se BiH brže kretati ka EU nego do sada.

"Mislimo da je važno da nam Brisel omogući provodljiv okvir, da to ne bude lista želja koja se teško sprovodi. U BiH se neka pitanja ne mogu rešiti decenijama", naveo je predsednik Republike Srpske.

Naveo je da postoji razumevanje za evropski put Srpske i da očekuje da će nakon ponovnog imenovanja Ursule fon der Lajen evropskii put biti ubrzan.

Kaže da je sa Pencom razgovarao i o odnosima Srpske, Nemačke i celog regiona.

"Važno je reći da su ovde stabilnost i mir. I sarađujemo sa privrednom strukturom same Nemačke, posebno sa pokrajinom iz koje dolazi ministar Penc", rekako je Dodik.

Istakao je da su stavovi Srpske o visokom predstavniku i kršenju Dejtonskog sporazuma poznati.

"Veoma mi se svidelo mišljenje minsitra, koji smatra da mi treba da se slušamo i donosimo zajedničke stavove. Do sada su sa Zapada dolazili političari koji su samo želeli da nameću rešenja. Ovo je za mene bio osvežavajući razgovor i nadam se da ćemo ovako nastaviti", naveo je Dodik.

Prekao je da je sa predsednikom Republike Srpske imao otvoren razgovor.

"Јako je važno da slušam sve što se kaže. Mislim da se region nalazi u istorijskom trenutku i sada svi treba da uhvatimo taj ritam", kazao je Penc novinarima.

Sada, istakao je, svi moraju da se približe Evropskoj uniji.

"Za dobrobit regiona, ali i Evropske unije. Dakle, bez sumnje ljudi ovde su orijentisani ka Evropskoj uniji. Ali niko zbog roga ne sme da izgubi svoj identitet", kazao je Penc.

Istakao je da je čvrsto ubeđen da zemlje regiona treba da uđu u Evropsku uniju, prenela je RTRS.