28. jun 2024 10:34

Mediji: Tvrdnje o ratnim zločinima Milivoja Katnića istraživane i dok je on bio GST

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Tvrdnje o ratnim zločinima Milivoja Katnića istraživane i dok je on bio GST

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA - Nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore naložilo istragu protiv bivšeg GST-a Milivoja Katnića, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom opsade Dubrovnika, podgorički mediji pišu da ovo nije prvi put da se Katnić spominje u kontekstu ratnih zločina.

Krajem 2011. godine, podseća se, nekoliko crnogorskih nevladinih organizacija u Podgorici održalo je regionalnu konferenciju „Rat za mir – 20 godina kasnije“ povodom obeležavanja godišnjice najkrvavijeg dana opsade Dubrovnika, 6. decembra 1991. godine.

Na konferenciji je Metodije Prkačin, bivši zatočenik ratnog logora Morinj, koji se nalazio u blizini Kotora u Crnoj Gori, naveo da je Katnić, kao oficir kontraobaveštajne službe JNA, odgovoran za paljevine i pljačke u Konavlima.

Katnić je, navodi se, odgovorio tvrdnjom da „Prkačin sve laže” i da mu „moral nije jača strana”.

SDT je, dodaje se, tvrdnje da je Katnić počinio ratne zločine u Hrvatskoj istraživalo i dok je on bio glavni specijalni tužilac 2018. godine.

Istraga je pokrenuta nakon što je opozicioni lider Nebojša Medojević tvrdio da je Katnić 1991. i 1992. godine počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva, da postoji sumnja da je silovao ženu u Konavlima, te da je uzimao novac od stanovnika kako ih ne bi mučio i zlostavljao.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je tada izjavila da je tužilaštvo od kolega iz Hrvatske dobilo informaciju da žena koju Medojević spominje nikada nije imala prebivalište u Cavtatu, niti je ikada podnela krivičnu prijavu. Slučaj je zatvoren zbog nedostatka dokaza.

Katnić se, inače, nalazi u istražnom zatvoru od 14. aprila po drugim optužbama koje nisu vezane za rat. Priveden je zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koju je formirao bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović, čiji su članovi, prema istrazi, bili bivši specijalni tužilac Saša Čađenović i Lazovićev sin Petar. Navodno su planirali da rade za vođu kavačkog klana.

Katnić je obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca od 2015. do 2022. godine, kada je morao da ode u prevremenu penziju. On je ovu odluku osporio, ali je Upravni sud odbio njegovu žalbu.

U prvoj godini na čelu Specijalnog tužilaštva dobio je pohvale nakon što je raspisao poternicu za bivšim visokim funkcionerom vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozarom Marovićem, koji je kasnije priznao da je bio na čelu kriminalne grupe, koja je uskratila državi desetine miliona evra.

Katnić je bio i glavni tužilac u slučaju navodnog "državnog udara" protiv crnogorske vlade na čijem čelu je te 2016. godine bio lider DPS Milo Đukanović.

Optužnica koju je podigao u tom slučaju teretila je više državljana Rusije i Srbije, kao i dvojicu čelnika bivšeg Demokratskog fronta u Crnoj Gori – aktuelnog predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića i poslanika Milana Kneževića, predsednika Demokratske narodne partije, člana sadašnje vladajuće koalicije, piše Birn, prenosi RTCG.

Presuda je doneta, ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje.