28. jun 2024 21:27

Vladimir Joković: Glasanjem za Rezoluciju o Jasenovcu nismo produbili podele

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Joković: Glasanjem za Rezoluciju o Jasenovcu nismo produbili podele

Foto: Tanjug video, arhiva

PODGORICA  - Socijalistička narodna partija (SNP) Crne Gore je danas glasala za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, pokazujući na taj način da prihvatamo prošlost onakvom kakva jeste, svesni veličine tragedije i priznajući patnju i gubitak žrtava, poručio je predsednik SNP-a, Vladimir Joković.

"Današnjim glasanjem za ovu Razoluciju mi nismo produbili podele, niti Crnu Goru vratili avetima prošlosti", poručio je Joković.

Prema njegovim rečima, Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen ne cilja ni na jednu naciju posebno i ne pripisuje kolektivnu odgovornost, već potvrđuje činjenicu da je krivica za genocid individualna.

On je naveo da je Crna Gora multietnička država u kojoj žive različite etničke grupe, prenose Vijesti.

"Poricanje genocida negira patnju i otežava proces pomirenja i izgradnje poverenja među različitim verskim zajednicama", naglasio je Joković.

Lider SNP-a je rekao i da zajednice mogu da zive zajedno u miru i harmoniji jedino ako postoji uzajamno poštovanje, tolerancija i podrška različitosti.

"Crna Gora treba da se pridržava međunarodnih standarda, ljudskih prava, da osudi svaki genocid i zločin i na taj način podrži procese pomirenja i pravde", zaključio je Joković.

Skupština Crne Gore usvojila je danas Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen.

Glasala su 42 poslanika, 41 za, a jedan protiv, prenosi RTCG.

Kao predlagač, predsednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponela prema Jasenovcu.