28. jun 2024 21:33

Savez Srba u Rumuniji dodelio "Vidovdansku povelju" ministru Đorđu Milićeviću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savez Srba u Rumuniji dodelio  "Vidovdansku povelju" ministru Đorđu Milićeviću

Foto: TANJUG/Ministarstvo bez portfelja/ Dušan Veljović

TEMIŠVAR  - Savez Srba u Rumuniji dodelio je svoje najznačajnije priznanje "Vidovdansku povelju“ ministru u Vladi Republike Srbije Đorđu Milićeviću za izuzetne zasluge i predan rad na jačanju veza između matične države i Srba koji žive u regionu i rasejanju.

Zahvaljujući se na priznanju, ministar Milićević je istakao da je danas posebno ponosan jer je „Vidovdan dan koji simbolizuje veličinu, snagu i hrabrost našeg naroda“, saopštilo je kabinet ministra bez portfelja.

"Na Vidovdan 1389. godine su pokušali da nas pokore i ubiju, ali nisu shvatili nepokolebljivost srpskog duha. To nisu kroz vekove mogli da shvate ni drugi moćnici i zavojevači, kao što ni danas neki ne shvataju. Vidovdan zato slavimo, ne obeležavajući ga tiho kao dan poraza, već kao pobednici, kao narod koji je uspeo da se uzdigne i odbrani svoju slobodu i ponos", naveo je Milićević.

Heroji koji su 1389. izabrali nebesko umesto ovozemaljskog carstva, danas su naš podsticaj, iz njihovog herojstva crpimo snagu i energiju, dodao je.

"Naučili su nas časti i junaštvu, da se ne predajemo, i predaja nikada nije naša opcija. I ovaj Vidovdan 2024, treba da slavimo gasnije nego ikada, ponosni na hrabru i odlučnu borbu predsednika Republike Aleksandra Vučića u odbrani nacionalnih i državnih intresa. Mudrim i racionalnim odlukama predsednik Vučić čuva mir i stabilnost, i bori se za napredak misleći o svakom građaninu Srbije, čuvajući naše nacionalno jedinstvo jer smo uvek jaki koliko smo jedinstveni", rekao je on.

U vremenu najveće geopolitičke krize posle drugog svetskog rata, kada veliki insistiraju da se mali svrstaju i da im se potlače, Srbija čuva svoju slobodu, suverenost i nezavisnost, rekao je Milićević.

"Ponosni smo na naš narod, ponosni na Srbe gde god živeli, ali ponosni i na sve naše sugrađane iz 24 nacionale manjine koje imaju svoje Nacionalne savete u Srbiji. To je istina i to naša politika", istakao je Milićević na svečanosti koja je priređena u Temišvaru.

On je naglasio da „srpski narod, gde god da živi, mora biti jedinstven u svojim ciljevima i nastojanjima koje smo definisali na Svesrpskom saboru u Beogradu“.

"Nacionalno i političko jedinstvo je ključ našeg opstanka i napretka. Moramo biti čvrsto povezani, podržavati jedni druge i delovati kao jedno, uvek imajući na umu dobrobit našeg naroda i naše matične države. Isto tako, moramo poštovati države u kojima živimo i narode sa kojima živimo kao dobre komšije, braća i prijatelji", naglasio je Milićević.

"Vidovdanskoj akademiji“ u Temišvaru, koju je organizovao predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, prisustvovao je i ministar u Vladi Republike Srpske zadužen za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić. Prisustvo ministra iz RS još jedan je pokazatelj dobre saradnje dve vlade, kao i jedinstvenog pristupa Srbije i Republike Srpske ka našim sunarodnicima u regionu i dijaspori, zaključuje se.