29. jun 2024 14:57

Obeležena 111.godišnjica Bregalničke bitke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležena 111.godišnjica Bregalničke bitke

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD  - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović predvodio je danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja najviših državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 111. godišnjice od Bregalničke bitke na brdu Kalenica u Štipu, u Severnoj Makedoniji.

"Neka sećanje na Bregalničku bitku bude važna opomena svima šta znači bratoubistvo, a sa druge strane lekcija novim naraštajima o div herojima koji su branili čast srpskog oružja", istakao je Starović napominjući da je Drugi balkanski rat bio kolosalni vojni sukob koji je oblikovao sudbinu Balkanskog poluostrva i imao dalekosežne posledice za narod ovog dela Evrope.

On je podsetio da se "strahovita bitka upravo odigrala na reci Bregalnici kada je mučkim napadom Bugara na Srbe otpočeo rat".

"Današnji dan je za nas, kao i sve Srpkinje i Srbe širom celog sveta, značajan što obeležavamo veliku srpsku pobedu iz Drugog balkanskog rata. U ovo važnom trenutku, srca su nam puna i radosti i tuge. Tuge, kada pogledamo brojna vojnička groblja rasuta po Severnoj Makedoniji a radosti što se i posle 111. godine sabiramo na ovim svetim mestima i prisećamo dana srpske vojne slave i podviga", istakao je ministar.

Podsećajući da je velika i krvava bitka na Bregalnici završena 9. jula, kada su i poslednji ostaci bugarske vojske oko Štipa uspeli da se povuku prema Radovištu, ministar je ukazao da su srpsku vojsku preporodili, obučili i predvodili Radomir Putnik, Stepa Stepanović, Živojin Mišić, i brojni drugi mudri i hrabri oficiri i starešine, koje su nizale pobedu za pobedom.

Starović je rekao da je po broju angažovanih snaga, vremenu trajanja i prostranstvu na kojem se vodila, Bregalnička bitka "evropskoj javnosti tada trebalo da služi kao upozorenje šta može da donese novi sukob u vremenu tehničkog i industrijskog napretka".

"Danas u 21. veku balkanski narodi se nalaze se pred novim izazovima i borbama: depopulacija, energetska ugroženost, održivi ekonomski razvoj i klimatske promene. Samo zajedno kroz saradnju i mir možemo da prevaziđemo ove izazove", zaključio je Starović.

Ministar je položio vence i u spomen – kosturnici posvećenoj Sv. Stefanu Dečanskom u mestu Donje Karaslare kod Velesa, kao i u spomen kosturnici posvećenoj srpskim vojnicima poginulim u Drugom balkanskom ratu, u selu Cera.