29. jun 2024 15:11

Turski šef diplomatije: Bliski odnosi Zagreba i Sarajeva od ključne važnosti za stabilnost BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Turski šef diplomatije: Bliski odnosi Zagreba i Sarajeva od ključne važnosti za stabilnost BiH

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Mikhail Metzel

DUBROVNIK  – Bliski odnosi Zagreba i Sarajeva ključni su za dugotrajan mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i ostatka regiona, izjavio je danas turski šef diplomatije Hakan Fidan na Dubrovnik forumu.

On je, međutim, istovremeno izrazio zabrinutost zbog retorike razdora u toj zemlji, prenela je agencija Hina.

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Turske i Bosne i Hercegovine održali su trilateralni sastanak u okviru međunarodne konferencije Dubrovnik Forum.

“Ankara odlučno podržava teritorijalni integritet, suverenitet i političko jedinstvo BiH”, naglasio je turski šef diplomatije na konferenciji za medije nakon sastanka.

On je izrazio zabrinutost zbog „retorike razdora” unutar BiH i naglasio važnost „stvaranja atmosfere pomirenja" ako se želi gledati napred.

Šef diplomatije BiH Elmedin Konaković naglasio je da je Hrvatska "važan sused” njegove zemlje i zahvalio hrvatskom rukovodstvu na podršci BiH u istorijskom procesu otvaranja pregovora o članstvu u EU.

Govoreći o odnosima sa Turskom, on je rekao da je to Bosni i Hercegovini istinski prijateljska i bratska država, kao i da ih vežu posebni, tradicionalni i istorijski odnosi.

Konaković je takođe zahvalio dvojici kolega na podršci BiH u glasanju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN, i izneo mišljenje da “ta rezolucija nije usmerena ni protiv koga", nego da joj je cilj da "oda pijetet žrtvama tog zločina”, prenela je Hina.

Konaković, Fidan i hrvatski ministar Gordan Grlić Radman razgovarali su o jačanju saradnje tri države, uključujući sfere ekonomije, obrazovanja i obrambene industrije, navela je Hina.

Grlić Radman je nakon susreta naglasio da je potvrđen stav da je siguran, stabilan i prosperitetan zapadni Balkan s jasnom evropskom perspektivom zajednički strateški interes.

Poslednji put su se trojica zvaničnika u tom formatu srela u novembru 2020. godine.