2. jul 2024 09:22

Najavljeno predstavljanje novog Evropskog saveza u CG, čine ga SDP, SD i LP

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najavljeno predstavljanje novog Evropskog saveza u CG, čine ga SDP, SD i LP

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

PODGORICA - Evropski savez, nadstranački pokret koji su oformili Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD) i Liberalna partija (LP), biće predstavljen javnosti u četvrtak, 4. jula, pišu podgoričke Vijesti.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz tog saveza, Vijesti pišu da je 4. jul odabran simbolički za promociju, jer je to datum kad se u bivšoj Jugoslaviji proslavljao Dan borca, odnosno praznik ustanka naroda Jugoslavije.

Inače, SDP, SD i LP su stranke koje su bile tradicionalni partneri Demokratske partije socijalista (DPS) tokom višedecenijske vladavine njenog bivšeg lidera Mila Đukanovića.

I nekadašnji crnogorski premijer i zamenik predsednika DPS Duško Marković je nedavno u Podgorici promovisao Stranku evropskog progresa (SEP) jer, kako je rekao, budućnost Crne Gore vidi različito od svoje bivše partije.

Organi SDP, SD i LP su prošle sedmice podržali stvaranje saveza, u kom bi trebalo da budu i pojedini intelektualci i nestranačke ličnosti.

U programskoj deklaraciji Evropskog saveza, u koju su Vijesti imale uvid, piše da su tri stranke odlučile da ga formiraju, između ostalog, “svesni potrebe da građanske, evropske, reformske i antifašističke političke snage naprave novi iskorak u cilju udruženog delovanja i izgradnje jedinstvene političke platforme”, kao i da su odlučni u suprotstavljanju svim nacionalističkim, nacional-šovinističkim i velikodržavnim politikama kojima se želi razoriti suverenitet države i destabilizovati celi region, “a posebno protiv namere da se izmjenom ustavnog i zakonodavnog okvira Crna Gora učini politički i na svaki drugi način zavisnom od pojedinih regionalnih centara moći”.

Među razlozima za stvaranje novog političkog subjekta pominju se i “zabrinutost nad činjenicom da su temeljne vrednosti na kojima počiva savremena Crna Gora narušene, da je socioekonomska situacija sve neizvesnija, da se na političkoj sceni afirmiše retrogradnost...”, te odgovornost prema sledbenicima izvornog antiratnog, reformskog i suverenističkog pokreta, “koji je postavio temelje građanske, evropske i multikulturalne Crne Gore”.

U programskim ciljevima deklaracije navedeno je da će novoformirani savez, između ostalog, zahtevati temeljne istrage u svim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, te veza vlasti s organizovanim kriminalnim grupama, “kako one koje su obeležile delovanje poslednje tri vlade, tako i u svim ostalim slučajevima”, da će raditi na jačanju nezavisnosti i efikasnosti institucija, da će se boriti protiv netransparentnosti svih političkih procesa, naročito onih koji se tiču imenovanja i izrade zakona, da će insistirati na raskidu s praksom partijskih zapošljavanja, kao i da će dati konkretne odgovore u cilju rešavanja ključnih problema građana u oblasti ekonomije.

Navodi se i da će Evropski savez insistirati na stabilizaciji prilika u sektoru bezbednosti, “koji je za svega nekoliko poslednjih godina kompromitovan i postao poprište političkih borbi”, da će zahtievati i demonstrirati ozbiljnost u radu najviših državnih i lokalnih organa i zvaničnika, “koja će se ogledati u kvalitetu kadra s iskustvom...”, da će raditi na tome da Crna Gora zaista postane ekološka država...

“Promovisaćemo politiku zajedništva umesto politike podela koje su u prethodnom periodu dovele do brojnih incidenata i nesigurnosti građana da svoja mišljenja, stavove i uverenja izražavaju slobodno, u skladu s Ustavom; promovisaćemo javni diskurs u kom je lojalnost sopstvenoj državi, kao jednoj od ključnih identifikacionih tačaka svih ljudi, nešto čime se treba ponositi, umesto dosadašnjeg diskursa kojim je, poštovanje sopstvene zemlje i njene istorije, eksplicitno i implicitno, suzbijano i sramoćeno”, piše u deklaraciji.

Poručeno je, između ostalog, i da će se savez zalagati za “sistemski ‘restart’” u oblasti kulture i njenu “temeljnu revitalizaciju”.