4. jul 2024 09:52

Advokat Nikola Angelovski: Otvaranje tajnih dosijea je jedan od uslova za ulazak Crne Gore u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Nikola Angelovski: Otvaranje tajnih dosijea je jedan od uslova za ulazak Crne Gore u EU

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

PODGORICA - Otvaranje tajnih dosijea jedan je od uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, kaže advokat Nikola Angelovski, koji je Skupštini podneo inicijativu za potpisivanje peticije za donošenje zakona o njihovom otvaranju.

Podnosilac inicijative traži da to bude urađeno po modelu Nemačke, ali mnogo toga, ipak, zavisi i od političke volje.

“Ja cu vas podsetiti da je i Parlamentarna Skupština SE pozvala sve države bivšeg komunističkog lagera da pristupe ozbljno i odgovorno prema ovom pitanju i da žrtve koje su bile žrtve tog totalitarnog sistema dobiju očekivanu pravdu”, kazao je Angelovski.

Postojaće, naravno, i lažni dosijei i lažna dokumentacija, ali ovo je potrebno iz razloga da se građani suoče sa istinom”, kaže Angelovski, gostujući u Dnevniku TVCG.

Novinar podgoričkog Monitora Predrag Nikolić smatra da bi korist od toga bila višestruka, ali da je oprez neophodan. Smatra da bi to pre svega bilo korisno za istorijsku nauku koja bi pokazala kako je tekao podzemni tajni život.

Nikolić ukazuje da su u međuvremenu i političari zanemeli na tu temu, a zanimljivo je, kaže, da neki misle da su ti podaci kompromitovani i da ih dosta nedostaje.

"Nisam optimista da ima volje da se o tome sazna jer kažem nekako smo skloni falsifikovanju i ovoga što znamo, što je činjenično utemljeno i što smo doživeli, a kamoli tih tajni od kojih radije i vrlo često pravimo teorije zavere”, smatra Nikolić, preneo je portal RTCG.