5. jul 2024 17:13

Predsedništvo BiH utvrdilo budžet institucija BiH za ovu godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsedništvo BiH utvrdilo budžet institucija BiH za ovu godinu

Foto: Shutterstock.com/Andocs, ilustracija

BANJALUKA  - Predsedništvo BiH utvrdilo je na današnjoj vanrednoj sednici Predlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu.

Srpski član Predsedništva Željka Cvijaniće je rekla da će Predlog budžeta, u obliku koji je dostavio Savet ministara, biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Činjenica da se krećemo u okvirima budžeta, kako je to prosledio Savet ministara i nije bilo posebno mogućnosti da se menja", rekla je Cvijanović nakon sednice.

Izrazila je očekivanje da će predloženi budžet proći proceduru u Parlamentarnoj skupštini i da će stupiti na snagu, kako bi budžetski korisnici imali pouzdana sredstva za funkcionisanje sistema.

Cvijanovićeva je rekla da je bilo određenih zahteva za nekim povećanjima, ali da su to bili nerealni zahtevi.

Ona je rekla da je Predsedništvo uvažilo sve ono što je obrazložio izvestilac - ministar finansija i trezora u Savetu ministara Srđan Amidžić, te zahvalila što je dao kvalitetna obrazloženja kako bi bila suzbijena sva nerealna očekivanja.

Savet ministara usvojio je juče Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. u iznosu od 1.355.400.000 maraka, a koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 40 miliona.

Pošto je Nacrt zakona o budžetu dobio podršku Saveta ministara, poslat je u Predsedništvo, koje je i formalni predlagač budžeta i koje ga šalje na odobravanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, gde treba da dobije podršku oba doma.

Za servisiranje međunarodnih obaveza predviđena je milijarda i 440 miliona. Usvajanje budžeta preduslov je za dobijanje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan.