6. jul 2024 13:14

Branimir Kojić: Danas tuguje Podrinje i ceo srpski narod, 32 godine bola, tuge i istrajnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branimir Kojić: Danas tuguje Podrinje i ceo srpski narod, 32 godine bola, tuge i istrajnosti

Foto: RTRS VIDEO

BRATUNAC - Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Branimir Kojić rekao je danas, na obeležavanju 32 godine stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču, da na ovaj dan tuguje Podrinje i čitav srpski narod, da nema pesme i radosti u dolini natopljenoj srpskom krvlju gde svaki Srbin ima ubijenog srodnika.

Kojić je, na obeležavanju stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču tokom 1992. i 1993. godine, rekao da ni 32 godine još uvek nema kazni za ove zločine a da toliko godina traju tuga, bol i patnja, ali i borba i istrajnost srodnika stradalih Srba.

"Ubijani smo u kontinuitetu u Srebrenici, Bratuncu i na drugim mestima od potomaka onih koji su u Drugom svetskom ratu ubijali naše pretke", rekao je Kojić.

Dodao je da su ubijani civili, deca, starci, žene, kao i da je uništavana znatna imomvina - paljene su kuće i okućnice, a ubijana je čak i stoka.

"Počeli su aprila 1992. godine i nisu prestajali do jula 1995. godine. Ubili su 72 srpske dece, a nas više od 800 je ostalo bez jednog ili oba roditelja. U celoj BiH 131 srpska porodica izgubila je tri i više svojih članova", rekao je Kojić.

Govoreći o bolu porodica stradalih, Kojić je rekao da njihov plač neće čuti "lažne demokrate, diplomate i visoki predstavnici" i da oni imaju samo jedan cilj - da srpskom narodu stave žig i etiketu genocidnog naroda.

"Žele da nam začepe usta raznim pritiscima, montiranim sudskim procesim, pretnjama i uvredama", zaključio je Kojić.