7. jul 2024 12:24

Služen pomen i položeni venci i cveće za žrtve Bitke na Kozari

Izvor: TANJUG

podeli vest

Služen pomen i položeni venci i cveće za žrtve Bitke na Kozari

Foto: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

PRIJEDOR - Zvaničnici Republike Srpske i Srbije položili su danas vence na Centralnom spomen-obeležju na Mrakovici, povodom obeležavanja 82. godišnjice bitke na Kozari.

Prethodno je služen pomen žrtvama Bitke na Kozari.

Venac je u ime institucija Republike Srpske položio predsednik Srpske Milorad Dodik u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željka Budimira, prenosi RTRS.

U ime institucija Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Cveće kod spomenika na Kozari položili su i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Drugog svetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici gradova i opština potkozarskog regiona, kao i druge delegacije.

Ceremoniju obeležavanja 82. godišnjice Bitke na Kozari zajednički su organizovali odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske.

Na Mrakovici se danas obeležava 82. godišnjica Bitke na Kozari, tokom koje su nemačke i ustaške snage ubile oko 40.000 srpskih civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece.