11. jul 2024 16:18

Sijarto: Pristupanje Zapadnog Balkana EU ojačalo bi stabilnost u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sijarto: Pristupanje Zapadnog Balkana EU ojačalo bi stabilnost u regionu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

VAŠINGTON - Pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ojačalo bi stabilnost u regionu i bezbednost na kontinentu, a Mađarska će tokom predsedavanja Unijom raditi na ubrzanju toga procesa, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

Sijarto je rekao, tokom bilateralnih razgovora sa crnogorskim i severnomakedonskim kolegama na marginama samita NATO-a, da stabilnost regiona Zapadnog Balkana ima veliki uticaj na bezbednost u Evropi.

"Pošto smo živeli u senci rata poslednje dve i po godine, ne treba nam još jedan sukob ili nestabilnost", naveo je Sijarto, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija MTI.

Sijarto je napomenuo da nedavni izveštaji sa tzv. Kosova ili iz Bosne i Hercegovine "ne ukazuju na stabilnost ili miran i uravnotežen razvoj".

Govoreći o trenutnoj politici proširenja EU, Sijarto je rekao da ona "gubi kredibilitet kad god je neka zapadnoevropska ili baltička zemlja ometala pridruživanje Zapadnog Balkana".

"Mađarsko predsedavanje EU će uložiti fokusirane napore da započne pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i otvori najmanje jedno poglavlje u pregovorima", rekao je Sijarto.

Kada je reč o Crnoj Gori, Sijarto je naveo da bi mađarsko predsedništvo želelo da olakša zatvaranje "najmanje sedam, ali optimalno devet ili deset poglavlja" pre kraja godine.

"Mislimo da je Crna Gora izvršila potrebne korake", istakao je Sijarto.