14. jul 2024 17:52

Sijarto: Svima je jasno da strategija Evrope i SAD nije dala rezultate u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sijarto: Svima je jasno da strategija Evrope i SAD nije dala rezultate u Ukrajini

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BUDIMPEŠTA - Šanse za postizanje mira su mnogo veće kroz pregovore, ponovno otvaranje diplomatskih kanala i dijalog nego putem isporuka oružja, sankcija i strategije bazirane na odbijanju diplomatije, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

On je za mađarski javni radio dodao da je sada svima jasno da strategija Evrope i SAD u protekle dve i po godine rata u Ukrajini nije dala rezultate, iako zapadni političari to ne žele da priznaju javno jer bi to značilo priznavanje poraza.

Sankcije su bile “pucanj u stopalo, pa u koleno i potom u grudi” za evropsku ekonomiju, dok isporuke evropskog i američkog oružja nisu promenile situaciju na bojnom polju i nisu približile rat završnici, naveo je Sijarto.

Mađarski zvaničnik je dodao da je vraćanje legitimiteta mirovnom dijalogu “izuzetno značajno”.

Govoreći o posetama premijera Viktora Orbana tokom protekle sedmice, Sijarto je kazao da nijedan političar, posebno evropski, ne bi mogao da postigne ono što je mađarski premijer uradio.

"Osim Viktora Orbana nema nikog u Evropi danas ko je u poziciji da u toku jedne nedelje vodi razgovore sa predsednicima Kine, Rusije, Ukrajine, Turske, i sa, kako mnogi misle, budućim predsednikom SAD”, istakao je Sijarto.

On je dodao da na svetskoj političkoj sceni danas postoje tri velika igrača koja mogu dovesti do postizanja primirja, i to su Kina, SAD i EU.

Da bi bilo šanse da zaraćene strane krenu u pravcu mira potrebno je da najmanje dva, ali po mogućstvu tri globalna aktera zagovaraju mir, kazao je on.

Dodao je da bi predsednički izbori u SAD mogli da imaju odlučujući uticaj na to jer bi odredili da li će Amerika nastaviti svoj kurs koji se zalaže za rat ili će doći do promene u korist politike mira.

Komentarišući atentat na Donalda Trampa, Sijarto je kazao da su na delu pokušaji da se “blokiraju politike koje zagovaraju mir i to putem najbrutalnijih sredstava, kao što je to bio slučaj sa slovačkim premijerom Robertom Ficom”.