8. jun 2023 20:30

Jedinstvena izložba o istoriji svetskog fudbala u Beogradu od 5. do 30. jula

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jedinstvena izložba o istoriji svetskog fudbala u Beogradu od 5. do 30. jula

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Jedinstvena izložba o istoriji svetskog fudbala biće otvorena od 5. do 30. jula u Beogradu, u galeriji Muzeja primenjenih umetnosti, a posetioci će između ostalog moći da vide eskponate sa prvog Svetskog prvenstva iz 1930. godine, kao i zaveštanja dve legende, Siniše Mihajlovića i Paola Rosija.

U postavci će biti više od 500 eksponata, najviše zahvaljujući logističkoj pomoći Muzeja u vlasništvu svetske fudbalske federacije (FIFA) i nesebičnosti porodica preminulih velikana Serije A, odnosno reprezentacija eks Jugoslavije i Italije.

Posetiocima Muzeja primenjenih umetnosti će biti stavljeni na uvid brojni dresovi, fotografije, trofeji, kao i mnogi drugi lični i važni predmeti iz njihovih blistavih karijera i specifičnih života, ali i eksponati poput originalne ulaznice za meč polufinala prvom Mondijala između domaćeg Urugvaja i tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Dražen Mihajlović, brat preminulog "Mihe" je, u svoje ime, kao i u ime Sinišine dece, supruge i majke, privremeno ustupio uspomene legendarnog fu, a i lično je prisutvovao današnjoj konferenciji za medije povodom ovog događaja, kao i najave tradicionalnog Fudbalskog kampa za srpske devojčice i dečake do 14 godina, u organizaciji Inteza Sanpaolo Grupe i Generali osiguranja.

Isto je učinila i Federika Kapeleti Rosi, udovica golgetera Paola, upamćenog po vrhunskim partijama u dresu Juventusa, Milana, Verone, Peruđe, Vićence i Koma, odnosno reprezentacije Italije s kojom je bio prvak sveta 1982. godine, kad je dao tri gola Brazilu u četvrtfinalnoj grupi, a zatim dva Poljskoj u polufinalu i jedan Nemačkoj u finalu.