28. jul 2023 18:11

Konjički sport: Počeo turnir "Srbija open" u preskakanju prepona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konjički sport: Počeo turnir "Srbija open" u preskakanju prepona

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Otvoreno prvenstvo Srbije u preskakanju prepona "Srbija open" počelo je danas u SC Kovilovo, a na šampionat su posle mnogo godina stigli i takmičari konjičkog sporta iz inostranstva.

Ovaj međunarodni turnir okupio je jahače iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Srbije, koji će se boriti za titulu šampiona u četiri kategorije - deca, juniori, amazonke i seniori.

"Očekujemo da naši najnbolji jahači pokažu sve svoje veštine, sve ono što su naporno radili na treninzima, imamo i goste iz inostranstva, očekuje nas uzbudljiv program. I takmičarski i prateći, da publika maksimalno uživa. Upravo ovakva manifestacije je najbolja prilika da naš sport približimo ljudima", rekla je Tanjugu potpredsednica Saveza za konjički sport Srbije za Olimpijske i FEI discipline Jelena Dimitrijević.

Turnir se održava pod pokroviteljstvom Olimpijskog komiteta Srbije i Ministartsva sporta i uz podršku Grada Beograda, a na otvaranju je govorio i ministar sporta Zoran Gajić.

"Nadam se da će konjički sport u Srbiji biti sve razvijeniji i blži svetskim trendovima. Na ovom takmičenju imamo priliku da vidimo najbolje jahače iz Srbije, ali i goste iz okruženja i želja nam je da ih svake godine bude više. Konički sport je deo olimpjskog programa od 1900 godine u Parizu i od tada su redovni učesnici. Preskanje prepona predstavlja vrhunsku veštinu i zahteva vrhunsku sinronizaciju između konja i jahača. Posvećnost ovih sportista zaslužuje naše divljenje i podršku", rekao je Gajić.

Turnir traje do nedelje, a tokom pauza između trka gledaoci će moći da vide takmičenje u vožnji zaprega i dresurnog jahanja.

Posetioci će moći da učestvuju u utakmici Rajd end Drajv (Ride and Drive), u vožnji fijakerom, kao i da, besplatno, nauče nešto na času jahanja.