11. jun 2024 21:29

Završen drugi krug azijskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, 18 selekcija ostalo u trci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završen drugi krug azijskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, 18 selekcija ostalo u trci

Foto: Shutterstock.com/Gelner Tivadar, ilustracija

TEHERAN - Utakmicama poslednjeg šestog kola grupne faze danas je završen drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine u zoni Azija, a plasman dalje, samim tim i direktno učešće na kontinentalnom šampionatu 2027. godine obezbedilo je 18 selekcija.

To su iz grupe A Katar i Kuvajt, iz grupe B Japan i Severna Koreja, iz grupe C Južna Koreja i Kina, iz grupe D Oman i Kirgistan, iz grupe E Iran i Uzbekistan, iz grupe F Irak i Indonezija, iz grupe G Jordan i Saudijska Arabija, iz grupe H Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, i iz grupe I Australija i Palestina.

Osamnaest selekcija nastaviće u trećoj fazi bitke za osam "viza" za Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Meksiko, tako što će biti podeljene u tri grupe sa po šest ekipa. Sastav grupa će biti određen žrebom, a Svetska fudbalska federacija (FIFA) je večeras saopštila sastav šešira.

U prvom su Japan, Iran i Južna Koreja, u drugom Australija, Katar i Saudijska Arabija, u trećem Irak, Uzbekistan i Ujedinjeni Arapski Emirati, u četvrtom Jordan, Oman i Bahrein, u petom Kina, Palestina i Kirgistan, a u šestom Severna Koreja, Indonezija i Kuvajt.

Iz svake grupe će po dve prvoplasirane selekcije osigurati direktan plasman na SP.

Trećeplasirane i četvrtoplasirane selekcije će zatim biti podeljene u dve grupe sa po tri selekcije, a pobednici tih grupa će takođe direktno na Mondijal.

Drugoplasirane selekcije iz tih grupa će igrati međusobno svojevrstan plej-of, a ko pobedi igraće u Interkontinentalnom plej-ofu za plasman na SP.