9. septembar 2023 18:27

Srbija je na korak od istorije, Manila 1978. i SFRJ donela zlato

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija je na korak od istorije, Manila 1978. i SFRJ donela zlato

Foto: AP Photo/Aaron Favila

MANILA - Košarkaši Srbije će sutra od 14.40 po srpskom vremenu u Manili igrati protiv Nemačke za titulu najbolje reprezentacije na svetu.

Glavni grad Filipina je već doneo sreću reprezentaciji Jugoslavije koja je svetsko zlato na istom mestu osvojila 1978. godine.

Malo ko je u Srbiji očekivao da će "orlovi" stići do poslednjeg stepenika u Manili.

Pošto je Nikola Jokić saopštio da ovog leta neće biti u službi nacionalnog tima, Srbija je istog trenutka pala u drugi plan.

Onda su usledili otkazi Nikole Kalinića, Vasilija Micića i Nemanje Nedovića, kao i povređenih Vladimira Lučića, Alekseja Pokuševskog i Ognjena Jaramaza, a Srbija je na početku leta bila deveti favorit za zlato po mišljenju FIBA.

Svetislav Pešić je okupio dvanaestoricu ratnika koji su bili spremni da iz drugog plana naprave nešto o čemu će generacije pričati.

Za razliku od prošlogodišnjeg tima koji je prema mnogima bio najveći kandidat za zlato na Evrobasketu, u ovogodišnjem sastavu su samo Dejan Davidovac, Vanja Marinković, Dušan Ristić, Marko Gudurić i Nikola Milutinov.

Sledi ispit generacije za ovu reprezentacije, za Pešićeve studente.

Srbija od osamostaljenja nije bila šampion sveta, a najdalje su došli 2014. godine kad su časno poraženi od SAD u finalu u Španiji.