13. jun 2024 10:30

FIVB: Žreb za olimpijski turnir odbojkašica 19. juna, a odbojkaša 26. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

FIVB: Žreb za olimpijski turnir odbojkašica 19. juna, a odbojkaša 26. juna

Foto: Shutterstock.com/TatnattanPhotos, ilustracija

LOZANA - Svetska odbojkaška federacija (FIVB) saopštila je danas će žreb za olimpijski turnir u konkurenciji odbojkašica biti održan 19. juna od 11 časova po centralnoevropskom vremenu u Bangkoku.

U saopštenju se dodaje da će žreb za olimpijski turnir u konkurenciji odbojkaša biti održan 26. juna od 18 časova u Lođu.

Plasman na OI u konkurenciji odbojkašica izborile su selekcije Francuske, Srbije, Dominikanske Republike, Turske, Brazila, SAD-a i Poljske. Preostalih pet reprezentacija biće poznato 17. juna po završetku preliminarne faze Lige nacija.

Plasman na OI u konkurenciji odbojkaša izborili su Francuska, Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato 24. juna po završetku preliminarne faze Lige nacija.

Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trenutku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Igre u Parizu.

U konkurenciji odbojkašica, obezbeđeno mesto imaju Kenija (najbolje plasirana selekcija iz Afrike) i najbolja selekcija iz Azije (Japan ili Kina). Za preostala tri mesta bore se odbojkašice Italije, Japana ili Kine, Holandije i Kanade.

U konkurenciji odbojkaša mesto na OI obezbeđeno je za Egipat (najbolje plasirana selekcija iz Afrike), a za preostala četiri mesta bore se Italija, Slovenija, Argentina, Srbija, Kuba i Holandija.

Odbojkaški turnir na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu na programu je od 27. jula do 11. avgusta.

Sistem takmičenja na Olimpijskim igrama je promenjen, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije. Plasman u četvrtfinale OI izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.