26. avgust 2023 08:46

Spektakl za kraj sezone SIM u Splitu, Vidić zvanično ambasador

Izvor: TANJUG

podeli vest

Spektakl za kraj sezone SIM u Splitu, Vidić zvanično ambasador

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ MARIO STRMOTIĆ

SPLIT - Sezona Sportskih igara mladih (SIM) završena je spektaklom u Splitu, a Nemanja Vidić zvanično je izabran za ambasadora Igara.

Posle više stotina događaja u sve tri zemlje učesnice, u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i 260.000 dece i mladih koja su bila deo Igara ove sezone SIM-ovci su se svečano oprostili u Splitu.

Drugog dana, u okviru ceremonije zatvaranja proglašeni su novi SIM ambasadori, Nemanja Vidić i Darijo Srna.

Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice, među kojima su bili i predsednik UEFA Aleksander Čeferin, predsednik UO Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi, ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, bivši košarkaš Dejan Tomašević, kao i predstavnici lokalnih samouprava Srbije u kojima se održavaju Sportske igre mladih.

Predsednik Svetske šahovske feracije Arkadi Dvorkovič i velemajstor Darmen Sadvakasov igrali su na Rivi simultanke protiv SIM-ovaca i gostiju završnice Igara.

Na ovom turniru istako se pobednik SIM turnira u šahu FIDE majstor iz Pančeva, 15-godišnji Marko Milanović.

Na revijalnom meču u padelu igralu su Zvonimir Boban i Naser Al Kelaifi sa jedne i Nemanja Vidić i Mehmed Baždarević sa druge strane.

Centralni događaj završnice bila je fudbalska utakmica koja je odigrana na specijalno za ovu priliku postavljenom terenu na Prokurativima.

Ekipi SIM-ovaca iz sve tri zemlje učesnice, koju je predvodio regionalni direktor Igara Tihomir Gudić, suprotstavio se tim koji je predvodio Zdravko Marić.

Mariću su na raspolaganju bili Nemanja Vidić, Predrag Mijatović, Mario Stanić, Luis Figo, Zvonimir Boban, Aleksander Čeferin, Naser Al Kelaifi, Niša Saveljić...

Utakmica je završena nerešenim rezultatom.

Predsednik i osnivač Sportskih igara mladih Zdravko Marić izjavio je da je iza SIM-ovaca teška godina, ali da je ponosan što su sve aktivnosti održane.

"Posebno mu je drago zbog pozitivnih reakcija dece. Pozivam najmlađe da se druže, da se poštuju da se vole i da se što više bave sportom", istakao je Marić i zahvalio se svim lokalnim samoupravama u Srbiji u kojima se održavaju Sportske igre mladih i još jednom istakao ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u razvoju Igara u Srbiji.

Novi SIM ambasador Nemanja Vidić rekao je da mu je drago što je među SIM ambasadorima i da odrasli moraju pomoći deci da budu bolja.

Po proglašenju za SIM ambasadora Darijo Srna je istakao da se emocija i podrška koju su između sebe pokazala deca iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine na fudbalskom terenu ne mogu kipiti novcem i da je to nešto što nedostaje odraslima.

Srna je obećao da će zajedno sa Vidićem raditi na tome da se Igre šire po Evropi.

Predsednik UEFA i SIM ambasador Aleksander Čeferin pohvalio je učesnike Sportskih igara mladih za toleranciju koju pokazuju.

U Splitu su bili i predstavnici pula sponzora Sportskih igara mladih u celom regionu.

Direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je da ovoj kompaniji čast što su deo ove prelepe priče.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković podržava Igre od njihovog prvog dana i čestitao je predsedniku Igara Zdravku Mariću, koji je, kako je Maljković istakao, u Split doveo pola Evrope.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da je jasno da deci regiona znači ovo druženje i zajedništvo i da je u Splitu za ovih nekoliko dana jasno da su Sportske igre mladih uspele u svojoj misiji.

Nikodijević je bio i učesnik revijalnog turnira u šahu.

Među zvezdama koje su istrčale na teren na Prokurativima je i Zvonimir Boban, koji je rekao da Igre i deca regiona šalju poruku ljubavi.

Proslavljeni portugalski fudbaler Luis Figo naveo je da je ponosan što je ponovo bio u Splitu uz decu.

Sportske igre mladih završene su, bar zvanično, a kako poručuju organizatori, pripreme za narednu sezonu počinju odmah I pozivaju decu da se prijave, uz podsećanje da ih sledeće sezone očekuju i SIM-ovci iz Slovenije.