21. mart 2024 13:17

Hamilton: U F1 nema "transparentnosti i odgovornosti", ponosan sam na Suzi Volf

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hamilton: U F1 nema "transparentnosti i odgovornosti", ponosan sam na Suzi Volf

Foto: AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

MELBURN - Vozač Mercedesa Luis Hamilton izjavio je danas da u Formuli 1 nema "transparentnosti i odgovornosti", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Hamilton se trenutno nalazi u Melburnu gde se priprema za Veliku nagradu Australije.

"Sa FIA-om, stvari se dešavaju iza zatvorenih vrata, nema odgovornosti i to je potrebno navijačima. Kako možete verovati sportu i svemu što se ovde dešava ako to nemate?", rekao je Hamilton.

On je pohvalio direktorku akademije F1 za žene Suzi Volf, koja je pokrenula sudski postupak protiv Međunarodne automobilske federacije (FIA) zbog kontroverzne istrage o sukobu interesa.

Volf je objavila pravni slučaj, za koji se veruje da se radi o kleveti protiv brojnih visokih zvaničnika FIA. Etički komitet FIA je istog dana oslobodio svog predsednika Mohameda Ben Sulajema optužbi da je bio umešan u ishod trke u Saudijskoj Arabiji prošle godine i da je uticao na to da se ne odobri staza u Las Vegasu.

Upitan da li Ben Sulajem i dalje ima njegovo poverenje, Hamilton je odgovorio: "(On) nikada nije".

Vozač Mercedesa je potom istakao da je ponosan na Suzi Volf.

"Ona je tako hrabra, zalaže se za tako velike vrednosti i ona je lider. U svetu u kome su ljudi često ućutkani, njen postpak šalje veliku poruku i volim što je to iznela i što se bori. Nadam se da će ovaj stav koji zauzima stvoriti promenu i imati pozitivan uticaj. Posebno za žene", istakao je Hamilton.

Bi-Bi-Si navodi da se vozač Mercedesa osvrnuo na kontroverzu oko direktora ekipe Red Bul Kristijana Hornera, koga je koleginica optužila za neprikladno ponašanje.

Kompanija Red Bul je posle istrage odbacila optužbe protiv Hornera, a potom je suspendovala ženu uz obrazloženje da je bila nepoštena.

"Ovo je i dalje sport u kome dominiraju muškarci. Živimo u vremenu u kome je poruka: 'Ako podneseš žalbu, dobićeš otkaz'. To je užasan narativ, posebno kada govorimo o inkluziji. Moramo da budemo sigurni da ostajemo verni osnovnim vrednostima", istakao je Hamilton, koji je u karijeri osvojio sedam titula u F1.

Naredna trka u šampionatu F1 biće vožena 24. marta za VN Australije.