5. jun 2024 15:51

Automatski spoljašnji defibrilatori (AED) dodeljeni granskim sportskim savezima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Automatski spoljašnji defibrilatori (AED) dodeljeni granskim sportskim savezima

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD  - Olimpijski komitet Srbije, Crveni krst Srbije i kompanija Majndrej (Mindray) dodelili su danas automatske spoljašnje defibrilatore (AED) predstavnicima nacionalnih granskih sportskih saveza čiji su se sportisti kvalifikovali za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

U prostorijama Crvenog krsta Srbije danas je potpisan i Ugovor o partnerstvu između OKS i kompanije Majndrej. Dokument su potpisali predsednik OKS Božidar Maljković i generalni direktor kompanije Majndrej za region jugoistočne Evrope Maks Čao u prisustvu predsednika Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragana Radovanovića.

Poseban gost na ovom događaju bio je ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Radovanović je podsetio na to koliko je važno da se pored osobe koja je doživela nagli srčani zastoj nađe neko ko je spreman da pomogne na brz i adekvatan način i tako spasi život.

Tokom već tri godine, izjavio je Radovanović, Crveni krst Srbije obučava građane kako da postupe u slučaju zastoja srca u vanbolničkim uslovima primenom tehnika prve pomoći uz korišćenje aparata za automatsku defibrilaciju.

Važna i ujedno ranjiva grupa, objasnio je Radovanović, jesu sportisti zbog čega je prva faza obuke bila usmerena ka njima.

"Visoko cenimo ovaj izuzetan gest kompanije Majndrej u vidu donacije aparata za automatsku defibrilaciju OKS upravo u trenutku kada se naš tim priprema za odlazak na OI, jer znamo u kojoj će meri to uticati na sigurnost srpskih sportista na treninzima i sportskim borilištima. Čast nam je, svakako, što je i Crveni krst prepoznat kao aktivan partner u ovoj aktivnosti", rekao je Radovanović.

Maljković je ponovio koliko je bio veliki značaj saradnje između Crvenog krsta Srbije i OKS u prethodnom periodu i naglasio da današnja donacija aparata za defibrilaciju predstavlja nastavak saradnje kojoj je cilj da se obezbede uslovi za pravovremeno reagovanje u slučaju iznenadnih okolnosti.

Maljković se potom zahvalio kompaniji Majndrej na velikoj i značajnoj donaciji.

"Mi ostajemo opredeljeni da i u narednom periodu, kroz rad naše Zdravstvene komisije, a u saradnji sa svim institucijama iz oblasti medicine u sistemu sporta i kroz naš zdravstveni sistem, radimo na unapređenju zdravstvene zaštite naših najboljih sportista", rekao je Maljković.

Maljković je svoju zahvalnost izrazio i ambasadoru Kine Li Mingu i zamolio ga da prenese poruke zahvalnosti kolegama iz Olimpijskog komiteta Kine sa kojim OKS ima potpisan memorandum o saradnji.

Maks Čao i Li Ming izrazili su svoje zadovoljstvo što se saradnja Srbije i Kine nastavlja u najboljem duhu, duhu sporta i bezbednosti u sportu i poželeli delegaciji Srbije mnogo uspeha u Parizu na predstojećim OI.

Po završetku zvaničnog dela događaja, instruktori Crvenog krsta Srbije izvršili su obuku u merama oživljavanja (kardionpulmonalne reanimacije) i primeni automatskog spoljašnjeg defibrilatora za predstavnike nacionalnih granskih sportskih saveza kojima je uručena donacija. Ova donacija omogućiće sportistima Srbije da imaju brzu i efikasnu pomoć u slučaju naglog srčanog zastoja kako na OI, tako i u kasnijim aktivnostima tokom takmičenja i na treninzima.