27. januar 2023 13:43

Svečanim priredbama obeležena školska slava na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svečanim priredbama obeležena školska slava na KiM

Foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ

GRAČANICA - Svetosavskom himnom i prigodnim kulturno-umetničkim programima, učenici i nastavnici obeležili su danas školsku slavu na Kosovu i Metohiji.

U najvećoj osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici proslava školske slave započeta je rezanjem slavskog kolača, nakon čega su učenici priredili priredbu u čast prvog srpskog prosvetitelja.

„Sveti Sava je naš pečat svemu onome što vredi i valja i što je za ponos jednog naroda. On je naš duhovni prosvetitelj, ali i čovek koji je radio na svim poljima u svom vremenu. Neka Gospod dâ da u radosti i molitvama proslavljamo dan spomena njegovog“, istakao je u besedi gračanički paroh Jovan Cvetković, koji je prisutnima preneo i pozdrave vladike Teodosija, prenosi TV Most.

Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić istakao je da je dužnost svih prosvetnih radnika da podsećaju učenike na dela i rad prvog srpskog prosvetitelja.

„Na današnji dan sećamo se našeg prvog učitelja Svetog Save. Nastavljamo dalje njegovim stopama, a naše učenike stalno podsećamo na to da ne zaborave Svetog Savu. Kao i ranijih godina, ovaj dan je svečan u našoj ustanovi", istakao je Milkić, prenosi RTV Gračanica.

Pored Gračanice, gde osnovnu školu pohađa blizu 700 dece, školska slava obeležena je i u OŠ „Sveti Sava“ u Sušici, kao i u ostalim osnovnim i srednjim školama na KiM.