22. septembar 2024 12:54

Vek Vazduhoplovne akademije obeležen pozorišnom predstavom i dodelom plaketa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vek Vazduhoplovne akademije obeležen pozorišnom predstavom i dodelom plaketa

Foto: Shutterstock.com/Frannyanne, ilustracija

BEOGRAD - Vazduhoplovna akademija proslavila je 100 godina školovanja srpskog civilnog i vojnog vazduhoplovnog kadra, a u tu čast u Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvedena je predstava "Život je let – vek sna o letenju" koju je režirao Gorčin Stojanović.

Dodeljene su i jubilarne plakete i jubilarne značke Vazduhoplovne akademije, između ostalih i premijeru Srbije Milošu Vučeviću.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović čestitao je jubilej Vazduhoplovnoj akademiji, koja, kako je naglasio, danas predstavlja modernu obrazovno-vaspitnu ustanovu, gde se učenicima obezbeđuje visok stepen znanja iz stručnih i opšteobrazovnih predmeta.

"Vazduhoplovna akademija, zajedno sa svojom nastavnom jedinicom u Vršcu i visokom školom strukovnih studija, predstavlja Nacionalni vazduhoplovni centar, koji obrazuje stručnjake za vojno i civilno vazduhoplovstvo", rekao je Radović.

Ukazao je da je Vazduhoplovna akademija jedan od najboljih predstavnika našeg dualnog sistema obrazovanja, o čemu svedoči i izuzetan interes među učenicima za upis.

Direktor Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija dr Gabrijela Grujić rekla je da je država uložila sredstva i da će nastaviti da podržava razvoj Akademije.

"Obnovili smo i unapredili školsku zgradu u Beogradu, a gradi se i čitav kompleks Vazduhoplovne akademije u Vršcu, gradu bogate kulturne baštine, a danas i gradu savremenog srpskog vazduhoplovstva“, izjavila je Grujić.

Na današnji dan 1924. godine u zgradi Vazduhoplovne akademije na Dorćolu, u Bulevaru vojvode Bojovića, počela je istorija srpske prosvete i modernog stručnog obrazovanja, industrije i srpskog vazduhoplovstva.

Upravo iz ove zgrade, koju je projektovao Josif Bukavac, ponikli su brojni tehničari, piloti, inženjeri, arhitekte, generali, univerzitetski profesori, akademici, kao i značajna imena naše istorije poput Petra Drapšina, Zage Malivuk, Zlatka Rendulića, Leonida Šejke i mnogih drugih.

Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije naveo je da su pripremajući se za obeležavanje jubileja prolazili kroz opsežnu arhivsku građu škole i shvatili da ona ne beleži samo istoriju naše škole, nego i istoriju našeg naroda i našeg vazduhoplovstva.

Čitav vek jedne od najstarijih školskih institucija na ovim prostorima ispunjen je brojnom arhivskom građom koju je reditelj Gorčin Stojanović pokušao da oživi kroz priču o ostvarenju sna o letenju.

Tu priču na sceni "Ljuba Tadić" ispričali su Nebojša Ljubišić, Ana Radović, Dragan Mićanović, Nebojša Milovanović, Milena Vasić, Lazar Đukić, Nikola Rakočević, Marta Ožegović i Nikola Jovanov.

Stojanović je naveo da su kroz tu vrstu "dokumentarne bajke" iskazali divljenje i poštovanje za ljudski napor u stremljenju ka boljitku, napretku i punoj emancipaciji kroz obrazovanje.

Specijalna plaketa Vazduhoplovne akademije dodeljena je premijeru Milošu Vučeviću, a jubilarne plakete dobili su generalni direktor Er Srbije Jirži Marek, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović i generalni direktor MTU Rajner Beker.

Jubilarne značke dobili su Bogoljub Lazarević iz Ministarstva prosvete, Ivan Popović iz Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, general-potpukovnik Duško Žarković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, kao i Mirjana Kovačević, Dejan Đorđević i Davor Lukić sa Vazduhoplovne akademije.