23. septembar 2024 17:34

Pet godina rada Centra za minimalno invazivnu hirurgiju obeleženo s 12 operacija srca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pet godina rada Centra za minimalno invazivnu hirurgiju obeleženo s 12 operacija srca

Foto: TANJUG/SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU INSTITUTA DEDINJE/ VESNA VELJIĆ

BEOGRAD  - Pet godina rada Centra za minimalno invazivnu hirurgiju obeleženo je danas sa urađenih 12 operacija srca u jednom danu na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Za ovaj značajan događaj posvećen uspešnom razvoju minimalno invazivne kardiohirurgije u Srbiji zaslužni su timovi kardiohirurga, predvođeni upravnikom Centra za minimalno invazivnu kardiohirurgiju Instituta "Dedinje" Ivanom Stojanovićem, upravnikom Klinike za kardiohirurgiju Slobodanom Mićovićem, uz asistenciju doktora Miroslava Miličića, Petra Milačića, Branislava Stojkovića, Miloša Jovanovića i Igora Živkovića, saopštio je Institut.

Njima su pomogali timovi anesteziologa, kardiologa, anestetičara, sestara, tehničara, perfuzera i instrumentarki.

Oni uradili 12 minimalno invazivnih operacija raspoređenih u šest operacionih sala, čime su dedinjski stručnjaci potvrdili prepoznatljivu posvećenost, efikasnost i sigurnost pacijenata, navodi se u saopštenju.

Minimalno invazivne procedure, ovog puta, uključivale su rekonstrukciju mitralnog zaliska endoskopskim putem, zamenu aortnog zalistka, kao i endoskopsko pripremanje vena za bajpas.

Takođe, izvedene su i dve operacije urođenih mana kod odraslih, takozvani atrijalni septalni defekt.

"Ne postoji operacija srca bez otvaranja grudnog koša, ali u minimalno invazivnoj hirurgiji, taj rez je minimalan i nema presecanja grudnog koša, pa je jedna od ključnih prednosti minimalno invazivnih operacija brži oporavak", naveo je profesor dr Ivan Stojanović.

Dodao je da pacijenti koji prolaze kroz ove procedure u bolnici provedu oko četiri dana, što je znatno kraće u poređenju sa klasičnim hirurškim pristupom.

"Pored toga, minimalno invazivna kardiohirurgija predstavlja operacije na otvorenom srcu koje se izvode kroz rezove smanjene veličine, od svega četiri do pet centimetara, čime se postiže manja operativna trauma i značajan estetski efekat", napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, rezovi se prave kroz desnu stranu grudnog koša, obično u drugom, trećem ili četvrtom međurebarom prostoru, što omogućava smanjenje postoperativnih bolova i brže vraćanje svakodnevnim aktivnostima – dodajući da kvalitet intervencije na srcu ostaje isti kao i kod klasične hirurške metode.

Institut "Dedinje" je pionir u oblasti minimalno invazivne hirurgije kod nas, a prvu endoskopsku "port-access" operaciju mitralnog zaliska, u decembru 2011. godine, uradio je hirurški tim na čelu sa profesorom dr Stojanovićem, koji je i razvio program minimalno invazivne hirurgije mitralnog zaliska u Srbiji.

Već 2019. godine u Institutu "Dedinje" i zvanično osnovan Centar za minimalno invazivnu hirurgiju u kojem je u proteklih pet godina obavljeno više od 500 endoskopskih operacija na srcu i oko 1.000 minimalno invazivnih operacija aortnog zalistka, posebno se fokusirajući na popravku mitralnog zaliska, bez ubacivanja stranog tela, čime je ova kuća pozicionirana kao jedna od vodećih institucija u Evropi.