30. januar 2023 07:06

Milan First: Otvaranjem "Češkog doma" u Beogradu vratiće se i aktivnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan First: Otvaranjem "Češkog doma" u Beogradu vratiće se i aktivnosti

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Zamenik predsednika Udruženja "Češka beseda Beograd" Milan First izjavio je da će renovirani "Češki dom", koji će danas otvoriti predsednici Srbije i Češke, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman, sada ponovo koristiti Česima u Beogradu i da će se vratiti aktivnosti koje su bile pre pandemije korone.

"Zgrada je korišćena, odnosno, data na korišćenje opštini Savski venac. Tu je bilo sedište mesne zajednice, tu je bilo i biračko mesto. Jedno vreme posle rata je tu bio Studentski kulturni centar, koristila je zadruga studenata. Ustvari, mi smo to dali Beogradskom univerzitetu, koji je objekat dalje ustupao. Bile su tu neke firme kojima je opština to iznajmljivala, pa mesna zajednica i sedište nekih stranaka", rekao je First za Tanjug.

 

On je dodao da će se članovi "Češkog doma" sada vratiti na aktivnosti koje su imali pre pandemije korone.

"Tokom korone aktivnost se zaustavila, nismo imali ni prostor. To će se sada razviti kada imamo gde. Imali smo okupljanja članova, projekcije čeških filmova, radilo je naše pozorište...Tokom korone smo odustajali od predstava, ali smo išli na radio drame. Imamo biblioteku, imaćemo prostor gde da stavimo nekoliko stotina knjiga na češkom jeziku", dodao je First.

 

Kamen temeljac za "Češki dom" položen je oktobra 1926. godine, a objekat je svečano otvoren dve godine kasnije.

Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima, uz podršku države matice i nalazi se na Vračaru, ali duže od pola veka nije u njihovom vlasništvu.

Zgrada je adaptirana i nadograđivana.

"Češki dom", kao i zgradu u kojoj je Ambasada Češke u Beogradu. projektovao je arhitekta Alojz Mezera iz Praga.

Objekat ima kulturno-istorijske vrednosti i predstavlja rano ostvarenje međuratne arhitekture modernizma.

Oko 300 Čeha koliko ih živi u Beogradu položilo je nadu da će dobiti svoj prostor nazad od kada su čuli za dogovor predsednika Vučića i Zemana i najavu da će Zeman otvoriti "Češki dom", odnosno kako je Vučić najavio "Češku kuću".