3. oktobar 2024 19:18

Astronomska opservatorija i 14 astronomskih društava potpisali sporazum o saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Astronomska opservatorija i 14 astronomskih društava potpisali sporazum o saradnji

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - U prostorijama beogradske Astronomske opservatorije, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, danas je potpisan sporazum o saradnji između ove naučne institucije i 14 astronomskih društava u prisustvu ministarke za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jovanke Begović koja je istakla da se ovim sporazumom spajaju zaljubljenici u nauku sa državnim institucijama.

Begović je istakla da je ovo dobar način za promovisanje nauke, odnosno da se na ovaj način radi na afirmisanju građanske nauke što podrazumeva uključivanje građana u naučne aktivnosti određenih institucija.

"Jedna od aktivnosti našeg Ministarstva je da pokrenemo građansku nauku. Prošle godine smo imali prvi poziv koji je objavio Centar za promociju nauke, jer želimo veći angažman građana koji su i te kako zainteresovani, što mi je veoma drago", rekla je Begović i dodala da je ovo prvi formalni korak ka tome da udruženja građana zajedno sa Astronomskom opservatorijom apliciraju za projekte koji će im finansijski omogućiti dalje razvijanje astronomije.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa