23. oktobar 2024 17:20

Tatjana Macura u Leskovcu otvorila konferenciju o socijalnim inovacijama tog kraja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tatjana Macura u Leskovcu otvorila konferenciju o socijalnim inovacijama tog kraja

Foto: TANJUG/Ministarstvo bez portfelja/ Dejan Stanković

LESKOVAC - Ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura danas je svečano otvorila konferenciju pod nazivom "Socijalne inovacije kao prilika za dalji razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga" u Leskovacu, a nakon toga je razgovarala sa lokalnim zvaničnicima i posetila ekonomsku školu koju mahom pohađaju devojčice, lokalnu Sigurnu kuću i Narodni muzej u Leskovcu.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Macura je na otvaranju konferencije istakla značaj inovacija u unapređenju socijalne politike, navodeći da je budućnost regiona u primeni inovativnih rešenja kako bi se najugroženije grupe drušva integrisale.

Ona je dodala da je ekonomsko osnaživanje žena ključni prioritet za održivi razvoj tog dela Srbije, ali podrška ranjivim kategorijama stanovništva.

Nakon konferencije, Macura se sastala sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i predstavnicima uprave Grada, sa kojima je razgovarala o uspesima koje je postigao Savet za rodnu ravnopravnost Grada Leskovca i aktivnostima usmerenim na poboljšanje rodne ravnopravnosti i procedurama za sprečavanje nasilja.

Macura je pozvala predstavnike Grada da se prijave na predstojeće konkurse koje će njen kabitet uskoro raspisati, precizirajući da su namenjeni podršci lokalnim samoupravama kako bi se unapredio života građana.

Posetila je i ekonomsku školu "Đuka Dinić", koju u velikom procentu pohađaju devojčice, te je razgovarala sa predstavnicima učeničkog parlamenta, profesorima i Timom škole za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, ali i sa direktorkom škole Biljanom Đorđević.

Macura je u razgovoru sa direktorkom škole posebnu pažnju posvetila aktivnostima u vezi sa promocijom platforme "Čuvam te", te je izrazila nadu da će upotreba platforme biti svedena na minimum, jer to znači da će nasilje u školama, ali i šire, biti efikasno suzbijeno.

Ona je zatim posetila i Sigurnu kuću u Leskovcu, u pratnji direktora Centra za socijalni rad, a tom prilikom je razgovarala sa štićenicama i upoznala se sa kapacitetima i radom ove institucije.

Macura je posetila i Narodni muzej u Leskovcu, dobitnika prestižne Živa nagrade za najbolji slovenski muzej za 2023. godinu.