9. februar 2023 15:00

Jelena Jevtović: Ophođenje u prihvatilištima za pse nehumano, neophodne drastične promene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Jevtović: Ophođenje u prihvatilištima za pse nehumano, neophodne drastične promene

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Aktivistkinja za prava životinja Jelena Jevtović izjavila je danas da u Srbiji postoji pravilnik koji moraju da ispune prihvatilišta i pansioni za životinje, od toga kako objekti moraju izgledati do obuke koju zaposleni moraju da prođu, kao i da je na osnovu slika koje se mogu videti u poslednje vreme zaključak da je ophođenje prema životinjama nehumano.

Ona je za Tanjug rekla da prihvatilišta i pansioni u Srbiji moraju da ispune kriterijume pravilnika, od toga kako izgledaju boksevi u kojima su smeštene životinje, toga da boks mora biti viši jedan i po put od visine psa, da prostirke moraju biti suve i čiste, posude da budu od nerđajućeg materijala do toga da se određeni psi ne mogu mešati sa ostalim.

 

"Mora da postoji i ugovor sa veterinarom, ukoliko nije moguće da se u okviru samog objekta napravi ambulanta, i on je u obavezi da pregleda te pse u roku od 24 sata i da vodi računa o njihovom zdravstvenom stanju dok su u prihvatilištu", objasnila je ona i istakla da zaposleni moraju biti ljudi sa empatijom koji poznaju psihologiju životinja.

Dodaje da postoje privatilišta u kojima su zaposleni veoma vode računa o životinjama, ali da oni ne mogu da dođu do izražaja od ovih koji to ne rade kako treba.

Osvrnula se i na slučaj ubijanja pasa u blizini Slankamena i navela da se još uvek ne zna ko je odgovoran za to kao i dodala da je podneta prijava kao i da su svi dokazi predati policiji.

Ona je izrazila nadu da će istražni organi uraditi svoj posao, odnosno da će tužilac na osnovu dokaza koje su aktivisti priložili doneti osuđujuću presudu.

"Nadam se da će to biti zatvorska kazna, a ne novčana kao i do sada. Neophodna nam je podrška medija. Sve što smo uradili, uradili smo sami. To je trebalo da rade nadležni organi, a ne da ja nosim psa na obdukciju i da prikupljam dokaze. Sve što je do nas smo uradili sad se nadamo da će tužilaštvo odraditi svoj posao", rekla je Jevtovićeva.