10. februar 2023 12:06

Vojni analitičar Radulović: Borbe u Urajini se intenziviraju, sledeća moguća tačka je Siversk

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojni analitičar Radulović: Borbe u Urajini se intenziviraju, sledeća moguća tačka je Siversk

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlade Radulović izjavio da se borbe u Urajini intenziviraju i da je sledeća moguća tačka Siversk, koji se nalazi severno od Donjecka, odnosno da će ruske snage pokušati da stave Siversk pod svoju kontrolu.

S druge strane, konstatovao je on za Tanjug, nastavlja se proboj ka unutrašnjosti ukrajinske teritorije na pravcu oko Bahmuta, i da ostaje da se vidi da li će se u nekom trenutku intenzivirati pokušaji da se uđe u sam grad, s obzirom na to da sada deluje da se vode borbe za grad, ali da se suštinski napreduje na pravcu istok-zapad.

Radulović je rekao da konstante borbe oko Donjecka mogu da ukazuju da je ruska ofanziva već nastupila, ali ne u apsolutnom formatu.

On kaže da nema dileme da sukob u Ukrajini dobija veće razmere i kada govorimo o stradanjima, kao i trenutnom stanju u toj zemlji, koja je u velikoj meri gotovo uništena, posebno njen istočni deo.

Na pitanje kakav je ruski plan kada je reč o Moldaviji, s obzirom da Zelenski tvrdi da je Ukrajina presrela planove ruskih tajnih službi da unište Moldaviju, Radulović je kazao da strah koji je prisutan u toj zemlji ukazuje da postoji interesovanje Rusije i da takav potencijalni scenarijo ne iznenađuje.

"To bi značilo da bi Ruska Federacija morala da napravi kopneni koridor pre svega do Moldavije, što znači da bi apsolutno i Nikolajev i Odesa i svi ti ukrajinski gradovi koji se nalaze na obali bili pod kontrolom ruske strane", dodao je Radolović.

Prema njegovim rečima mnogi u Evropi su zabrinuti, kao i mnogi u Moldaviji i te informacije koje imamo iz Ukrajine, ukoliko su tačne, dodatno podgrevaju sve strahove.

"Odnosno onaj glavni, a to je da nažalost postoji realna mogućnost da se ovaj sukob prelije i van granica Ukrajine", zaključio je Radulović.