9. mart 2023 14:00

Pilot MUP-a poručio mladima: Prihvatite izazov, konkurišite za pilote helikoptera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pilot MUP-a poručio mladima: Prihvatite izazov, konkurišite za pilote helikoptera

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Pilot Ministarstva unutrašnjih poslova Nenad Raičević pozvao je danas mlade da se prijave na konkurs za buduće pilote helikoptera i poručio da će im Vazduhoplovna akademija obezbediti vrhunsko školovanje i omogućiti da se ovim poslom bave na visokom nivou.

"Moj savet jeste da mladi prihvate ovaj izazov, da konkurišu za buduće pilote, ja sam siguran da će Vazuduhoplovna akademija da im obezbedi vrhunsko školovanje, a mi ćemo ih načiniti vrhunskim profesionalcima i obezbedićemo im da se ovim poslom bave na veoma visokom nivou", rekao je Raičević za Tanjug.

 

On je podsetio da su Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije i Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisali konkurs za školovanje budućih pilota Helikopterske jedinice MUP-a, na koji se zainteresovani kandidati mogu prijaviti do 20. marta.

Osvrćući se na trend prema kojem je sve više žena zainteresovano za ovaj posao, Raičević je rekao da u našoj vojsci ima pet žena pilota, i da su se one snašle u tom poslu, kao i da ga obavljaju podjednako dobro kao i muskarci.

Odgovarajući na pitanje šta je sve potrebno kako bi zainteresovani kandidati mogli da konkurišu, Raičević je rekao da je neophodno da su rođeni 2003. godine ili kasnije, da imaju završenu srednju školu u trajanju od četiri godine, vazuhoplovnog smera ili gimnaziju, da su u toku školovanje ostvarili minimalno vrlo dobar uspeh, kao i primerno vladanje i da imaju poznavanje engleskog jezika.

 

Kada je reč o selekciji kandidata, on je objasnio da će trajati u dve faze.

"Prva faza biće ta da će kanditati biti poslati na zdravstvene preglede i psihotestove, sertifikovana zdravstvena ustanova odradiće lekarske preglede i ustanoviti da li kandidati ispunjavaju odredjene medicinske kriterijume kako bi se bavili ovim poslom", rekao je Raičević za Tanjug.

On je naglasio da se gleda opšte stanje organizma, proveravaju se čulo vida, čulo sluha, a kada je reč o psihotestovima, oni određuju tip ličnosti, različite vrste intelignecije i naglasio da su svi testovi eliminacioni.

Nakon toga, kandidati koji prodju zdravstvene preglede polagaće prijemn ispit iz matematike, fizike i engelskog jezika.

"Ti ispiti nose po 20 bodova, što je ukupno 60, kanditati povlače maksimalno 40 bodova na osnovu uspeha iz srednje skole, to je maksimalnih 100 u ukupnom zbiru, nastavno veće će formirati komisiju i najbolje rangirani kandidati ostvariće pravo na školovanje", dodao je Raičević.

On je objasnio da Helikopterska jedinica MUP-a obavlja širok spektar zadataka i operacija, kao što su različite vrste prevoza, kontrola saobraćaja iz vazduha, kao i da sarađuje sa našim specijalnim jedinicama žandarmerije i sektorom za vanrednu situaciju.

Mi smo izvršili nabavku odredjenih helikoptera, na taj način svrstali smo se mogu slobodno da kazem u top pet policijskih eskadrila u Evropi, imamo jednu veoma respektibilnu flotu, što se tiče tehnike naša budućnost je zagarantovana, a na ovaj način pokušavamo da obezbedimo budućnost našem pilotskom kadru", istakao je Raičević.