24. mart 2023 09:33

Snimanje edukativnih materijala o osobama sa invaliditetom počinje u Crvenom krstu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snimanje edukativnih materijala o osobama sa invaliditetom počinje u Crvenom krstu

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - Danas će u Crvenom krstu Beograd biti realizovano snimanje edukativnih video materijala čija će upotreba olakšati svakodnevni život svih onih koja koriste ortopedska pomagala.

Sekretar Crvenog krsta Beograd Nikola Prica rekao je da će materijal biti dostupan svim zdravstvenim ustanovama.

 

"Ortopedska pomagala koriste se kao privremeno, ređe kao trajno pomagalo za hod, sa ciljem da u hodu obezbede rasterećenje donjih ekstremiteta i pruže stabilnost i potporu", rekao je Prica za Tanjug.

Prema njegovim rečima, osobe sa invaliditetom su izuzetno osetljiva grupa, a sa ovim ovim edukativnim materijalom svi će biti sposobniji da se postave prema i pomognu osobama sa invaliditetom.

"Biće snimljen i materijal koji osobama sa invaliditetom može da spasi život. Ove video lekcije koje se danas snimaju po prvi put u Srbiji sadrže i tehnike Hajmlihovog zahvata za osobe sa invaliditetom, kao i instrukcije kako osobi koja je u invalidskim. kolicima ukazati prvu pomoć i pružiti KPR", rekao je Prica.

Stručni saradnik za prvu pomoć Crvenog krsta Beograd Bojana Banjević izjavila je da su najčešće povrede osoba sa invaliditetom povreda pazušnih jama, prekid cirkulacije koje mogu izazvati nervne smetnje i oštećenje zglobova.

"Treba dodati i to da pogrešnom upotrebom pomagala i raspoređivanjem težine pri korišćenju istih dolazi do pogrešnog rasporeda težine pri čemu rizikujemo dodatno povređivanje", rekla je ona za Tanjug.