9. decembar 2022 11:22

Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u Subotici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u Subotici

Foto: Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

SUBOTICA - Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" biće održana sutra u prostorijama Crvenog krsta u Subotici.

Dobrovoljni davaoci mogu dati krv u periodu od 8.00 do 11.00 sati, a kako savetuje Nevena Lukić, saradnica Crvenog krsta Subotice, pre dolaska građani treba da pojedu lagani obrok i da popiju čaj ili vodu.

"Važno je da građani dođu odmorni, pa ne bi trebalo da se izlažu težim fizičkim naporima dan uoči davanja krvi. Doniranje krvi treba da odlože osobe koje su koristile lekove protiv bolova u prethodnih sedam dana, odnosno oni koji su konzumirali alkohol šest sati pred akciju. Takođe, nikotinske preparate ne treba koristiti dva sata pre davanja krvi, kao ni dva sata nakon doniranja dragocene tečnost", objašnjava Lukić, navodi se na sajtu "subotica.com".

Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina, a prema rečima Lukić tokom trajanja akcije "Humani Božić" svi zainteresovani građani imaće priliku da se registruju u Nacionalnu bazu matičnih ćelija hematopoeze.

Lukić kaže da je registracija veoma jednostavna, popunjava se upitnik i uzima se jedna mala epruveta krvi, a nakon toga osoba koja se registrovala dobija karticu na kućnu adresu.

"Na ovaj način, pored davanja krvi, direktno može da se spasi ljudski život. Zato apelujemo na sve sugrađane koji imaju od 18 do 45 godina da dođu i da se prijave u Registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze", navodi Lukić.