31. mart 2023 10:49

Nagradni konkurs Ministarstva za evropske integracije za studentske radove o procesu pristupanja EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagradni konkurs Ministarstva za evropske integracije za studentske radove o procesu pristupanja EU

Foto: Shutterstock.com/smolaw, ilustarcija

BEOGRAD - Ministarstvo za evropske integracije Vlade Srbije raspisalo je nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Cilj ovog nagradnog konkursa je da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Republike Srbije u EU, saopštilo je danas Ministarstvo za evropske integracije.

Radovi bi trebalo da odgovore na jedno od šest pitanja: rezultati nove metodologije pregovora o pristupanju nakon četiri godine od francuske inicijative za Zapadni Balkan, Francuska i Srbija: od savezničke istorije do partnerstva sa EU, Evroskepticizam, dezinformacije i digitalna pismenost: uzroci i posledice evroskepticizma na proces pristupanja Srbije EU, na koji način dezinformacije u eri digitalnih medija utiču na formiranje percepcije koju građani Srbije imaju o EU, mehanizmi formiranja evroskepticizma, kako ga prevazići?

Radovi bi trebalo da odgovore i na sledeća pitanja: uticaj mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika na ekonomske aktere sa Zapadnog Balkana, vladavina prava i evropske integracije Srbije: mehanizmi EU za unapređenje vladavine prava u Srbiji, koristi za građane Srbije od ovog procesa, kao i na pitanje izazovi i perspektive evropske ekonomske integracije Srbije.

Komisija sastavljena od profesora Univerziteta u Beogradu procenjivaće kvalitet pristiglih radova, a za autore tri najbolja predviđeni su honorari u iznosu od 110.000, 80.000 i 60.000 dinara.

Pored tri najbolje rangirana, Ministarstvo će u elektronskom zborniku studentskih radova objaviti i ostale radove koji ispune kriterijume.

Konkurs je otvoren za studente programa osnovnih akademskih studija i programa master akademskih studija svih univerziteta u Srbiji.

Rok za slanje radova je 30. jun ove godine.

Sve informacije o konkursu možete da nađete na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva za evropske integracije (www.mei.gov.rs ili da zatražite dodatne informacije na e – adresi: office@mei.gov.rs