3. april 2023 12:06

VJT dalo nalog za ispitivanje mogućih propusta u vezi sa slučajem zapuštanja devojčice

Izvor: TANJUG

podeli vest

VJT dalo nalog za ispitivanje mogućih propusta u vezi sa slučajem zapuštanja devojčice

Foto: Shutterstock.com/Amnaj Khetsamtip, ilustracija

BEOGRAD - Nakon sastanka i konsultacija predstavnika relevantnih organa i koordinatorke za rodno zasnovane nasilje, Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji da ispita ima li eventulanih propusta u radu institucija u vezi sa slučajem zapuštanja osmogodišnje devojčice koja je sa ocem živela u Mirijevu.

Sastanku je pored koordinatorke, prisustvovao zamenik javnog tužioca iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koji postupa u tom predmetu, predstavnik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu i predstavnik Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Nalog za prikupljanje podataka i obaveštenja dalo je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilastva u Beogradu koje je nadležno za provere rada i postupanja institucija.

Policija treba da izvrši provere u cilju ispitivanja ima li elemenata krivičnog dela nesavesan rad u službi u postupanju organa starateljstva iz Centra za socijalni rad, lokalne samouprave, koja treba da vodi računa o upisu deteta u predškolsku ustanovu, a potom i osnovnu školu, kao i rada nadležne zdravstvene ustanove.

Istragu u ovom slučaju koja se tiče krivičnog dela porodično nasilje i dokaznih radnji za zapuštanje i zlostavljanje deteta nastavlja da vodi Prvo osnovno javno tužilšatvo u Beogradu.

U stanu na Zvezdari policija je pronašla osmogodišnju devojčicu u teškom stanju, nakon što je oca Uroša P. za nasilje prijavila policiji njegova devojka, koja je tada rekla da on drži u stanu zatočenu ćerku.

Za Urošem P. je ubrzo raspisana potraga,a par dana nakon toga je i uhapšen, saslušan i trenutno se nalazi u pritvoru.