4. april 2023 09:18

Službe Srbijavode u pripravnosti zbog očekivanog povećanja vodostaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Službe Srbijavode u pripravnosti zbog očekivanog povećanja vodostaja

Foto: Shutterstock.com/alexmak7, ilustracija

BEOGRAD - Nadležne službe JVP "Srbijavode" su u pripravnosti zbog velike količine padavina i očekivanog većeg povećanja vodostaja na Mlavi, Peku, Neri i Brzavi.

U informaciji objavljenoj danas na sajtu navodi se da će se ti vodostaji kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

"Na Crnom i Belom Timoku, Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini, Jasenici, Kubršnici i Tamišu kod h.s. Jaša Tomić vodostaji će biti u većem porastu i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja", navode "Srbijavode".

Istaknuto je da se svi subjekti iz Operativnog plana odbrane od poplava pridržavaju svojih obaveza.

"Službe „Srbijavode” i nadležna vodoprivredna preduzeća prate razvoj situacije na područjima gde su evidentirana kritična mesta i područjima gde su u toku sanacioni radovi", navodi se u informaciji.

Poručeno je da će po potrebi biti angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja i ugrožavanja zaštitnih vodnih objekata.

Ocenjeno je da je u ovom trenutku prioritet pravovremeno preduzimanje preventivnih mera.

"Visoke brane koje su u sistemu JVP „Srbijavode“ za odbranu od poplava u obavezi su da pripreme prostor za prijem novog poplavnog talasa u skladu sa navedenim prognozama Republičkog hidrometeorloškog zavoda", poručili su iz tog javnog vodoprivrednog preduzeća.