5. april 2023 15:41

Cmolić: Svih 27 ubistava od početka godine rasvetljeno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cmolić: Svih 27 ubistava od početka godine rasvetljeno

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić rekao je da se ove godine u Srbiji dogodilo 27 ubistava i da su sva rešena.

Cmolić je za RTS naveo da je do sada bilo 11 ubistava više u odnosu na prošlu godinu, ali da je zadovoljavajuće da nema povećanje mafijaških ubistava, odnosno da je bilo samo jedno koje je rešeno u roku od 48 sati.

Kada su u pitanju teške krađe, razbojništva i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, Cmolić je naglasio da je broj izvršenja tih krivičnih dela smanjen u odnosu na prethodnu godinu.

Na pitanje o slučaju devojčice koju je, kako se sumnja, otac držao zatočenu u stanu na Zvezdari, Cmolić je rekao da to što je dete upleteno u slučaj dodatan motiv u postupanju pripadnicima MUP-a.

Cmolić je govoreći o tom slučaju rekao da je Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Upravi kriminalističke policije kako bi se rajasnilo ko snosi odgovornost zašto se ranije nije saznalo za taj slučaj, dodajući da će se daljom istragom utvrditi ko snosi odgovornost.

Načelnik je dodao da je zadovoljan saradnjom sa centrima za socijalni rad i podsetio da na teritoriji svih javnih tužilaštava postoje grupe za koordinaciju i saradnju koje se aktiviraju i bave se problematikom kada u slučaju nasilja u porodici nije došlo do pravosnažne sudske presude.

Pojasnio je da se te grupe sastaju dva puta mesečno i njih čine policija, javna tužilaštva, centri za socijalni rad, škole, nevladine organizacije i domovi zdravlja.

"Policija je i preventivni i represivni organ, kada se radi o nasilju u porodici mi striktno postupamo u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodoci, a kada se radi o maloletnim licima striktno se pridržavamo Zakona o maloletnim izvršiocima krivičnih dela i krivično- pravnoj zaštiti maloletnih lica i imamo radnike koji su sertifikovani za rad sa maloletnim licima", istakao je Cmolić.

Što se tiče privrednog kriminala, Cmolić je istakao da je rezultat odlične saradnje sa Upravom carina Odeljenjem za sprečavanje krijumčarenja, kao i sa Poreskom policijom, upravo rekordna zaplena prošle godine od oko 70 tona cigareta, koje su uništene prethodnih nedelja.