28. april 2023 18:42

Nebojša Vlajić: Priština novim Zakonom o eksproprijaciji nastoji da stvori privid legalnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Vlajić: Priština novim Zakonom o eksproprijaciji nastoji da stvori privid legalnosti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pravni zastupnik Srba iz opština na severu KiM kojima je uzurpirano zemljište, Nebojša Vlajić, izjavio je danas da to što je Priština pokrenula proceduru donošenja novog zakona o eksproprijaciji znači da želi da opravda do sada obavljene nezakonite radnje.

"Mislim da se zato i zakon menja da bi se makar stvorio privid legalnosti kojega od početka nije bilo", rekao je Vlajić za Tanjug i dodao da lično ne vidi razlog zašto je inicirana izmena zakona, jer je vlast i po postojećem mogla da radi šta hoće.

 

"Jedina bitna izmena je da se menjaju razlozi za eksproprijaciju, oni se proširuju, ali na taj način su i ranije mogli da vrše eksproprijaciju", rekao je advokat.

Prema njegovim rečima, očigledno je da Prišitna želi da opravda nezakonito obavljene radnje i da sve nedozvoljeno pokriju zakonom.

Priština, kako je dodao, čineći spisak razloga praktično beskonačnim čini da privatna imovina može da bude predmet eksproprijacije iz bilo kog razloga.

Pravni zastupnik Srba u opština Zubin Potok i Leposavić podseća da su podneli tužbe protiv određenih rešenja Prištine i to Vrhovnom sudu Kosova, Osnovnom sud u Prišitni i upozorio da po njima još ništa nije rešeno.

Nije reagovao ni ombudsman, obavestili smo ga i, iako je prošlo mnogo meseci od kada smo poduzeli sve pravne radnje, nije reagovao, rekao je Vlajić i naglasio da je pravo na imovinu i nesmetano uživanje u njoj jedno od osnovnih ljudskih prava i da Srbi ne žele da im neko oduzme imovinu, već da koriste ono što su vekovima koristili oni i njihovi preci,

"Građani ne žele nikakvu naknadu, žele da se skloni svako ko je na njihovom zemljištu", rekao je Vlajić i ocenio da je vrlo karakteristično da se proces izmene zakona sprovodi tajnovito i zakulisno.

Prema njegovim rečima, vreme je da Priština uzme u razmatranje tužbe.

"Neprihvatljivo je to da se obraćate vlastima radi zaštite prava, a da vlast ćuti i gore od toga - da to ignoriše", rekao je Vlajić i naglasio da ombudsman mora da kaže bilo šta, da li je po zakonu ili nije, da se legitimiše. U suprotnom imam utisak da tužbe koje podnosimo i žalbe koje pišemo kao da bacamo u bunar", rekao je Vlajić i dodao da im je broj pravnih sredstava koja su im na raspolaganju nakon uložene žalbe ograničen.

Naveo je da nije dovoljno to što su iz međunarodne zajednice iz OEBS-a i EU rekli da pažljivo prate postupke.

"Ne možete ćutati na ovako flagranto zanemarivanje prava građana", rekao je Vlajić.