30. april 2023 10:55

Rektor Vladan Đokić: Moramo težiti neprestanom poboljšanju ugleda i statusa Univerziteta u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rektor Vladan Đokić: Moramo težiti neprestanom poboljšanju ugleda i statusa Univerziteta u Beogradu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Rektor Univerziteta u Beogradu (UB) prof. dr Vladan Đokić rekao je da Univerzitet neprekidno mora da teži da podiže svoj ugled i status.

"Pozicioniranje Univerziteta na Šangajskoj ili nekoj drugoj svetkoj listi svakako je važno, ali nije jedini faktor ugleda. Na Šangajskoj listi UB se trenutno nalazi između 400. i 500. mesta, što je bolja pozicija nego prošle godine. Naše mogućnosti da utičemo na pozicioniranje na listi su ograničene, a indikatori na osnovu kojih se formira ova lista su nepovoljni za nas", kazao je rektor Đokić za današnji Blic

Prema njegovim rečima, u takvim uslovima pozicija UB se može oceniti kao relativno stabilna, ali naglašava da su neophodna veća i sistematičnija ulaganja u visoko obrazovanje.

"Pandemija korona virusa razotkrila je brojne probleme, posebno sa aspekta nerazvijene infrastrukture i digitalne spremnosti za izvođenje nastave na daljinu, ali mislim da smo se relativno dobro snašli u vanrednim uslovima. Ono što me brine je socijalni aspekt dvogodišnjeg odsustvovanja iz učionica. Mislim da će nedostatak realne komunikacije dugoročno ostaviti negativne posledice na društvo u celini", upozorio je profesor Đukić.

Govoreći o povećanju školarina na pojedinim fakultetima, rektor UB je podsetio da u Srbiji studiranje za najveći broj studenata besplatno.

"Broj studenata koji plaćaju školarinu tokom celih studija je veoma mali, a razlozi za povećanje školarine su u vezi sa neuređenim sistemom finansiranja visokog obrazovanja. Država je u obavezi da pored plata, isplaćuje fakultetima troškove za komunalne usluge, tekuće i investiciono ulaganje u opremu, bibliotečki fond, otpremnine i drugo. Međutim, od ukupne vrednosti predviđenih troškova, država isplaćuje samo 15 do 20 odsto, Ostatak, fakulteti pokrivaju iz sopstvenih prihoda, a jedan od izvora su i školarine", objasnio je profesor Đukć.

Na konstataciju da je sve više pritužbi o plagiranim doktorskim disertacijama, rektor Đukić je rekao da UB ima jasne propise i procedure kojima se utvrđuje da li je doktorska disertacija ili neki drugi pisani rad rezultat samostalnog i originalnog naučnog istraživanja kandidata.

Prema njegovim rečima, ukoliko se utvrdi neakademsko ponašanje u izradi naučnog rada i konstatuje da rad nije ispunio predviđene kriterijume, donosi se odluka o poništavanju diplome.

"UB će se uvek zalagati za akademsku čestitost koja podrazumeva etičko i moralno ponašanje svih članova akademske zajednice, bez obzira o kome se radi. Na medijima i javnosti je da to prihvate na pravilan i razuman način", poručio je rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić.