3. maj 2023 14:24

Profesorka Nada Trifković: Godinama škole imaju samo jednog psihologa i pedagoga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesorka Nada Trifković: Godinama škole imaju samo jednog psihologa i pedagoga

Foto: Shutterstock.com/spb2015, ilustarcija

BEOGRAD - Profesorka Nada Trifković, povodom masovnog ubistva jutros u osnovnoj školi u Beogradu, kazala je u „Uranku“ na televiziji K1 da je zakazao kompletan sistem, kao i da godinama škole imaju samo jednog psihologa i pedgoga.

"Ovo je sada tragična posledica decenijskog uništavanja obrazovanja koje više nema vaspitnu ulogu. Nema sinhronizacije među ministarstvima. Obrazovanje je uvek išlo uz vaspitanje", rekla je Trifković.

Prema njenim rečima, danas ne možete očekivati da obezvređeni nastavnik bude autoritet.

"Ne možete očekivati da škole sa velikim brojem učenika godinama imaju jednog psihologa i pedagoga, a da tamo neki nepoznati imaju po pet ljudi u obezbeđenju", rekla je Trifković.

Kako je navela, škole nemaju, iako je omogućeno, školskog policajca, nemaju obučene nastavnike, kao i da se godinama govorimo o tome da je neophodno da se uvede predmet Bezbednosna kultura, kako bi se roditelji, deca i nastavnici edukovali za ovakve situacije.

Trifković je kazala da ne možemo očekivati da u društvu, u kome su mladima uzori dileri, starlete i bivši kriminalci, škola ima bilo kakav autoritet u vremenu kada deca snimaju svašta i sve puštaju na društvene mreže, kada je vršnjačko nasilje postalo dominantan oblik nasilja.

Ova tragedija, kako je istakla, otvara hiljadu pitanja i neophodno je implementirati strategiju.

"Mi nemamo problem da nešto propišemo, već da primenjujemo", zaključila profesorka sa Instituta za bezbednost.